The Musical Box: Pinsamt möte med Strawbs

torsdag 14 september 2017

Pinsamt möte med Strawbs

STRAWBS – HERO & HEROINE – 1974

Mitt möte med den här skivan blev lite pinsamt. Jag har genom åren nämligen lyckats undvika Strawbs fullständigt och hade inte en aning om vad som väntade. Sen blev jag alldeles fascinerad redan av första låten, sviten Autumn.
Det är lysande elegant och vackert uppbyggd progressiv rock, en mullrande orgel, musik med rötterna i folkrock men samtidigt har koppling till både Genesis och Yes. Mitt första möte med Strawbs blev en upplevelse, men bleknade lite när jag ofrånkomligt sen lyssnade på resten av skivan. Inte för att det är dåligt, eller tråkigt, tvärtom, det bara det att det inte kan leva upp till samma storhet som åttaminuterseposet Autumn.
Vad jag förstår är dock Hero & Heroine ett ganska udda album i Strawbs omfattande skivproduktion, som startade redan i skiftet mellan 60- och 70-talen med i folkrockkretsar berömda album som Strawbs, Dragonfly och From The Witchwood och fortsatt fram till nutid, där senaste skivan gavs ut så sent som 2014.

Vad det gäller bandets album från mitten av 70-talet och framåt nämns överraskande ofta i samband med AOR. Alltså Album Orienterad Rock eller Adult Oriented Rock – alltså ”vuxenpop” i samma skola som Toto, REO Speedwagon, Boston, Journey och liknande, vilket därmed förklarar mina dåliga kunskaper om bandet.

Jag har alltså fått läsa på om Hero & Heroine som jag nu tror möjligtvis kan betraktas som Strawbs övergångsalbum från folkrock till AOR. Det var efter detta album bandets började nämnas i de kretsarna.

Men Hero & Heroine är inte AOR, förutom att musiken är mycket välgjord, på gränsen till nördig som om det bara varit studiomusiker inblandade. Det är definitivt progrock med inslag av folkrock. Det än mer pinsamma för min del är att skivan av kännare anses vara ett av de bästa i den genren som någonsin getts ut.

Upptäckte att Rolling Stone har med den i sin 50-bästalista över tidernas bästa progrockalbum ihop med storheter som Dark Side Of The Moon, The Lamb Lies Down On Broadway, Foxtrot, Fragile och många andra klassiker. Man lär sig nytt hela tiden.

Nr: 1294/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar