The Musical Box: Thick as a brick bra i ny mixning

måndag 18 september 2017

Thick as a brick bra i ny mixning

JETHRO TULL – THICK AS A BRICK (STEVEN WILSON REMIX) – 2012

Än en gång blir jag imponerad av Steven Wilsons arbete med Jethro Tulls gamla mästerverk. Att göra Thick As A Brick bättre än 1972 års original låter som en omöjlighet, men han lyckades nog den här gången också.
Steven Wilson har de senaste åren remixat flera av Jethro Tulls verk, bland annat A Passion Play, Aqualung och War Child, resultatet har alltid blivit bra. Det är ingen tillfällighet att han också anlitats för liknande jobb av storheter som Emerson Lake & Palmer, King Crimson, Yes och Gentle Giant.
Thick As A Brick är en av de riktigt stora 70-talarna, ett album som på sin tid i det närmaste var revolutionärt. Att spela in ett helt album med bara en enda låt var helt otänkbart före Thick As A Brick. Albumet består av en enda låt, uppdelad på två LP-sidor och i ett antal mindre avsnitt/stycken. Ett format som efter det visserligen inte blev vanligt, men Ian Anderson visade att det kunde göras.
För att uppskatta Steven Wilsons upplaga av Thick As A Brick måste man självklart ha tillgång till originalet för att kunna jämföra. Skillnaderna är bara hårfina för den som inte är invigd i de mer tekniska detaljerna av musiken.
Jag kan inget sånt, men jag tycker mig märka en viss förändring i ljudbilden, som i Wilsons version blivit något fylligare och mjukare. Viss instrumentering som på den första upplagan hamnat i bakgrunden, som till exempel stråkarna och blås, har fått mer utrymme här. Det ger musiken en behagligare framtoning och gör faktiskt Thick As A Brick en tjänst. Jag tycker det låter bra, men inser att utan originalet hade någon skillnad aldrig kunnat diskuteras.

Den som inte hört Thick As A Brick tidigare och inte är övertygad Tullfan är det förmodligen bra att skaffa Wilsonremixen och sen, om man vill ha lite mer svårtuggat material, efter det ge sig på 1972 års original.

För den som kan sin Thick As A Brick och tycker den behöver en kick in i framtiden är det också ett bra köp. Men för den ortodoxe är denna upplaga inget att stå efter.

Nr: 766/2222

Här kan du läsa vad jag tyckte om originalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar