The Musical Box: Spaniens svar på Brainticket

måndag 11 september 2017

Spaniens svar på Brainticket

PROYECTO ”A” - PROYECTO A + PROYECTO B – 1971+1974

Alla ljudeffekterna på den här skivan, det finns en hel del, är ”hemmagjorda”. 1971 gick det inte att ladda ner piratfiler från Ryssland. Ville man ha nåt gjort fick man göra det själv. Och det gjorde Frank Dubé.
Idén att spela in Spaniens första psykedeliska album fick han också göra utan hjälp. Men inspirerad av månlandningen 1969 blev han besatt av tanken på att spela in ett psykedeliskt konceptalbum om planeterna i solsystemet och att musiken skulle gå att dansa till.

Frank Dubé var ingen nykomling även om hans storhet inte var särskilt välkänd utanför Barcelona, han var en av de spanska pionjärerna inom rock´n´roll och twist redan på på 50-talet.
Svårigheterna med att spela in ett psykedeliskt album med massor av ljudeffekter var en gigantisk uppgift i Spanien i slutet av 60-talet, det fanns helt enkelt inte några studios som klarade det. Men Frank lyckades ändå tillsammans med en rad skickliga studiomusiker driva igenom sitt projekt och kunde till slut ge ut skivan Proyecto A, som på det psykedeliska planet blev lysande...men vad det gällde dansen inte funkade riktigt som han hoppats.
Men idag är det inget negativt, själv tycker jag skivan mycket väl går att jämföra med schweiziska Brainticket som på andra sidan Pyrenéerna var ute i ungefär samma syfte vid ungefär samma tid. Musiken på den båda skivorna har likheter, även om Brainticket var betydligt mer repetetiva samt att Frank Dubé tog intryck av funk- och latinomusik.

Proyecto A skulle därför kunna vara den märkliga kopplingen mellan undergroundpsykedelia och Santanas latinorock, sen går det givetvis också att märka av en koppling till brasilianska Os Mutantes latinamerikanska tolkning av psykedelia. Så inte undra på att jag gillar den här skivan. Ett spanskt kinderegg med alla möjliga roliga grejer.
Frank Dubé hade en viss förkärlek till blås och hammondorgel. Det går inte att undgå när man lyssnar på denna mycket märkliga skiva. Den är på sitt alldeles eget sätt fascinerande och spännande eftersom Proyecto A inte på något sätt begränsades av de musikaliska regler för psykedelia som hade börjat struktureras i slutet av 60-talet. Det här är musik som går sin helt egen väg, och i sammanhanget blir synnerligen spansk, i rockvärlden därmed exotisk och därför extra tilltalande.

Proyecto A gick dock inte hem i de spanska folkhemmen, det var för underliga grejer. Skivan föll i glömska och ”återupptäcktes” inte förrän långt senare men blev då ett eftertraktat samlarobjekt.

Vad som också hade glömts bort var att Frank Dubé 1974 även spelade in en fortsättning, Proyecto B. Den skivan gavs aldrig ut. När Proyecto A för några år sen på nytt gavs ut på vinyl fick denna andra obskyritet se dagens ljus.

Proyecto B är inte riktigt lika intressant som sin föregångare, även om det är en fristående fortsättning. Musiken anpassades troligen för att fler skulle kunna uppskatta den, vilket fick effekten att den drog mer åt easylistening än åt psykedelia, även om man nog skulle kunna sätta in den i facket för fusionjazz med latinodrag.
Men skivan saknar inte kvaliteter. För den som gillar Santanas tidiga verk är det en skiva som borde kunna uppskattas. Det stora problemet för Proyecto B är att den har det så förtvivlat svårt att ta sig ur skuggan bakom Proyecto A.

Nr: 46/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar