The Musical Box: Det gällde att hänga med

onsdag 18 april 2018

Det gällde att hänga med

SWEET – TURN IT DOWN – 1974

Har en känsla av att skivan köptes bara för de fräcka hojarna på omslagsbilden. Jag kunde inget om Sweet på den tiden, men ville visa att jag hade hängt med. De första åren på högstadiet var hårda tider, gillade man inte samma band som alla andra låg man illa till. 
Jag gillade Slade, mest för att Sladest var den enda skiva jag ägde. De flesta andra i klassen tyckte Sweet var bästa bandet. Det var en ypperlig ursäkt för mobbning, men gick bara delvis så långt. Men det var på grund av det jag kände mig tvungen att köpa Turn It Down.

Varför det blev just den var en tillfällighet, det var Sweets senaste. Mig spelade det ingen större roll, att visa att man hängde med var viktigare. Jag skaffade fler Sweetsinglar efter det. Men aldrig några LP.

Slade köpte jag däremot fullängdsskivorna med, de kändes mer värdefulla och var ju dessutom bandet jag gillade bäst. Flera av de där sweetsinglarna byttes några år senare bort mot skivor jag ville ha. Men Turn It Down och några till har sparats.
Turn It Down var andra singeln som släpptes inför lanseringen av Desolation Boulevard. Introt med stentuffa knastertorra gitarriff tyckte alla var så fräckt. Då var det häftigt. Förutom mc-hojarna kan jag dock inte påstå att jag idag har något speciellt förhållande till låten.

Singeln innan, The Six Teens, hade gått upp första platsen på engelska listan, Turn It Down tog sig också in på många listor, däremot inte på den brittiska. Låten förbjöds nämligen av vissa radiostationer på grund av texten som ansågs stötande av skäl vi idag inte kan förstå.

B-sidans ...Someone Else Will är som så många singelbaksidor från den här tiden unik för Turn It Down. Låten dök aldrig upp på någon fullängdare utan går bara att hitta när man vänder på singeln.

Nr: 134/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar