The Musical Box: En dansk rockikon

tisdag 3 april 2018

En dansk rockikon

KIM LARSEN – VAERSGO – 1973

Denna mycket märkliga LP är en av dansk rockmusiks stora ikoner. Det är Kim Larsens första soloplatta och spelades in medan han fortfarande var med i Gasolin. Om han inte fått spela in den hade han förmodligen lämnat Gasolin redan 1973.
Albumet är inspelat under enkla förhållanden med egentligen bara Kim Larsen på sång, gitarr och piano med hjälp av Thomas Grue på gitarr och Sören Bernbon på sång i två låtar.

Förutom det finns faktiskt hela Gasolingänget med, men bara i ett par enstaka inhopp. Så att räkna in skivan i Gasolins diskografi går inte hur gärna man än vill. Men förutom det har Vaersgo absolut inget med Gasolin att göra.

Det är definitivt ingen rockplatta. Här finns låtar skrivna av Kim som aldrig ansågs kunna fungera i bandet. Det är dansk folkmusik, trubadur- och balladlåtar med anknytning till både Bob Dylan och Beatles 60-talspop.

Alltså något helt annat än Gasolins mustiga rock. Därför var det ingen som räknat med att Vaersgo skulle bli en av Danmarks mest populära album genom alla tider.

När en nyinspelning av skivan, Vaersgo 2, gjordes för några år sedan, där andra danska artister tolkade Kim Larsens låtar, blev den också en storsäljare.

Släpper man bara det där med Gasolinanknytningen blir Vaersgo en trevlig och riktigt rolig LP att lyssna på. Det är vispop gjort med mycket humor och värme, som alltid när det gäller Kim Larsen. Det han visade upp här utvecklade och förfinade Kim betydligt under sin senare solokarriär.
Det finns dessutom ganska mycket att lyssna på, hela 17 låtar, där jag särskilt har fått smak för inledningen med Nanna och sen Joanna, där Sören Bernbon sjunger.

Nr: 306/2222

Har berättat om Vaersgo tidigare, men gör det nu igen med en delvis omskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar