The Musical Box: Ett läckert livealbum av 10cc

torsdag 26 april 2018

Ett läckert livealbum av 10cc

10CC – LIVE AND LET LIVE – 1977

Jag tror att många som har den här liveplattan håller med mig om att den är fantastisk. 10cc levererar den ena hitlåten efter den andra. Det är ett album där man kan lyssna på alla 90 minuterna och sen ändå vill ha mer.
Då ska man komma ihåg att inspelningen är gjord under bandets turné våren och sommaren 1977 efter att bandets splittrats, då Lol Creme och Kevin Godley gått sin egen väg och kvar var bara Eric Stewart och Graham Gouldman, som under turnén fått med sig fyra nya medlemmar i bandet. Det borde inte gått, men blev ändå så bra.
Man ska också lägga till att Stewart och Gouldman dessutom valde att bara göra sina egna låtar, allktså utelämna alla gamla hits som skrivits av Godley och Creme, ingen Ruybber Bulet eller Donna alltså. Men Stewarts och Gouldmans egen hitlista var inte dum den heller; Arts For Arts Sake, Wall Street Shuffle, I´m Mandy Fly Me, Good Morning Judge, The Things We Do For Love...
Det enda som man möjligtvis skulle kunna påstå vara lite negativt är att nästan alla låtarna från Deceptive Bends finns med på liveplattan också. Men å andra sidan var det ett lysande album... Det finns många som menar att storhetstiden för 10cc var över när Creme och Godley lämnade bandet.

Det kan jag hålla med om påp ett sätt. Album som den rödvita debutskivan, märkliga Sheet Music och champagnebubblande How Dare You är alla klassiker och var långt före sin tid. Så långt före att jag inte är säker på att tiden hunnit ikapp 10cc ännu.

Men 10cc med ”bara” Stewart och Gouldman är underskattad. Man ska komma ihåg att det var de två som stod för de flesta hitlåtarna redan innan brytningen och de fortsatte göra bra låtar själva också.

Album som Deceptive Bends och Bloody Tourists är också klassiker, men kanske mer popmusik än den artrock 10cc ägnat sig åt tidigare.

10cc spelade även efter Bloody Tourists in ett antal nu underskattade och bortglömda album, inte minst 10 Out Of 10 och Windows In The Jungle, som båda fick svidande kritik när de var nya, men nu så här 35 år senare står sig väldigt bra, inte minst i jämförelse med annan samtida popmusik.

Nr: 1015/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar