The Musical Box: Slade var ändå ett glamrockband

torsdag 19 april 2018

Slade var ändå ett glamrockband

SLADE – RUBY RED – 1981

När Ozzy med kort varsel hoppade av Readingfestivalen 1980 blev det Slades chans att komma tillbaka. Det blev succé och helt plötsligt älskade alla Slade igen. Nya albumet Til Deaf Do Us Part blev också en enorm framgång och Slade var med på topplistorna igen med låten Lock Up Your Daughters.
Vi som älskade Slade redan i början av 70-talet kunde andas ut. Bandet hade dessutom hittat en hel del nya fans som gillade deras hårdrockigare attityd som bandet ”lanserat” 1978 med albumet Whatever Happened To Slade men då aldrig lyckades få någon framgång.

Men efter Readingfestivalen satt allt på plats och Slade behövde inte längre åka runt på engelska landsbygden och spela på pubar utan var tillbaka på de stora scenerna.
Ruby Red var andra singeln från Til Deaf Do Us Part, men blev aldrig lika stor som Lock Up Your Daughters trots att det är en rockrökare av rang. Det ska dock påpekas att det Slade trots sin framtoning och de nya fansen ändå var ett glamrockband, särskilt mycket hårdrock blev aldrig Jimmy Leas och Noddy Holders band hur mycket de än ville. Deras ”hårdrockplattor” från det tidiga 80-talet funkar därför precis lika bra på oss gamla glamrockfans som för de nya fansen.
B-sidans Funk Punk & Junk är som så ofta med Slades singlar en låt som inte finns någon annanstans än just här. Det borde den kanske gjort, det är en riktigt kul rocker som jag gärna jämför med låtarna på album som Slayed eller Old New Borrowed And Blue.

Den första upplagan av singeln släpptes dessutom som dubbelsingel där den andra skivan innehåller två livelåtar från nån av Slades succéartade comebackkonserter på 80-talet (när och var framgår tyvärr inte). Rock And Roll Preacher finns annars på Til Deaf Do Us Part och b-sidans Tak Me Bak ´Ome är som vi alla vet en gammal sladeklassiker.

Nr: 121/singel

2 kommentarer:

  1. De två livelåtarna kommer just från Readingfestivalen 1980 där de tog Ozzys plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. AHA, DET GÖR JU DET HELA INTRESSANTARE, TACK FÖR DET!

      Radera