The Musical Box: Torsson mot strömmen

fredag 27 april 2018

Torsson mot strömmen

TORSSON – GÅ EMOT STRÖMMEN – 1979

Det är ingen tillfällighet att dagens skiva är en gammal Torsson. Ikväll spelar dem på Spira i Jönköping. Det är dock förmodligen lättare att få tag i biljett dit än att få tag i den här singeln, Torssons allra första, som jag kunde lägga vantarna på tack vare ett tips från Kjell i Adelöv.
Gå emot strömmen är en singel som är betydligt svårare att få tag på än den är bra. Torssons första singel har givetvis en oerhörd kultstatus och Gå emot strömmen är en av få, kanske den enda torssonlåt, som inleds med trumpet. Det är också en av de första skivor som spelades in i Studio Bombadill i Klippan. Dock inte den allra första, Kriminella Gitarrers Vårdad klädsel, sägs vara först.

Det mest udda med Gå emot strömmen är att låten för ovanlighetens skull inte är skriven av Bo Åkerström, utan av Hans Dalén, som på den tiden var trummis i bandet. Den är nog ett ganska typiskt exempel på Klippanpop, lite halvyxig musik och en klurig text som helt saknar slutkläm.
B-sidans Elmia är dock tveklöst en Åkerströmkomposition eftersom den handlar om Jönköping. Det är dock inte den Elmiaversion som vi alla är vana vid ända sedan LP:n Att kunna men inte vilja, utan en betydligt släpigare variant, som tack och lov hottades upp ganska ordentligt till inspelningen av första fullängdaren något år senare.

Det är låtens skånska sävlighet som gör den begärlig för samlare av Torsson. Det är givetvis denna version som de sanna urfansen till Torsson hänvisar till. De är inte många som kan ha hört den, debutsingeln lär inte ha pressats upp i särskilt många exemplar (versionen togs dock med på CD:n Elmia Jordbruksutställning när den gavs ut 1989, där finns även Gå emot strömnmen med).

Trots att jag följt Torsson sedan 1980 då Olle Drejare sålde sin gamla renault till brorsan har jag aldrig ens sett Torssons debutskiva förrän nu. Jag har fått nöja mig med att lyssna på CD:n från 1989.

Så det är ett sant nöje att nu få presentera denna skiva, som inköptes efter en nervpressande budgivning på Tradera och givetvis till ett hutlöst pris, men vad gör man inte för att få sin torssonsamling så komplett som möjligt.

Nr: 119/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar