The Musical Box: En av de största glamrocklåtarna

onsdag 25 april 2018

En av de största glamrocklåtarna

MOTT THE HOOPLE – ROLL AWAY THE STONE – 1973

En älskad singel. Roll Away The Stone kan högst troligt ha varit den låt som fick mig att börja lyssna på Mott The Hoople. Olof berättade att första gången han hörde den var på en glassbar i New York. Vad han åt för glass hade han glömt, men inte Roll Away The Stone.

Själv har jag inget så där klockrent minne av första gången, vilket jag kan känna är lite futtigt. Det är ju trots allt en av de största glamrocklåtarna någonsin, och en av Mott The Hooples största hits. Och en av mina älskade låtar.

Vad jag är helt säker på är att den inte smög sig på. Det ligger inte i den låtens karaktär, den måste ha kastat sig över mig. Det enda jag är helt säker på är att det var kärlek vid första ögonkastet.

Eftersom singeln släpptes på den tiden skivbolagen och artisterna lade ner lite energi på b-sidorna är den här singeln mer än bara en enda superlåt. För rockarkeologerna är nämligen b-sidans Where Do You All Come From mer spännande än a-sidan, vars ursprung är lite oklart.
Låten finns inte på någon av Mott The Hooples studioalbum. Den har ingen som helst likhet med Roll Away The Stone utan påminner mer om låtarna från bandets tidiga år. Det skulle inte förvånat om jag hittat den på ett tidigt album som till exempel Brain Capers eller Mad Shadows.

Det är en ruffig låt med tunga riff säkert signerade Mick Ralphs. Inte särskilt spännande egentligen, förutom att den känns felplacerad i tiden, snarare tidigt 70-tal än från den polerade The Hoople, bandets sista platta där Roll Away The Stone finns med.

Än så länge har jag inte fått klarhet i hur det verkligen ligger till. För den som inte har singeln går Where Do You All Come From att hitta på det samlingsalbum med både Mott The Hoople och Ian Hunters låtar som gavs ut 1979, The Ballad Of Mott The Hoople & Ian Hunter, där det dessutom finns två andra låtar som bara släpptes på singel, Foxy Foxy och Saturday Gigs.

Nr: 47/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar