The Musical Box: Shocking Blues trea en angenäm upplevelse

fredag 6 april 2018

Shocking Blues trea en angenäm upplevelse

SHOCKING BLUE – THIRD ALBUM – 1971

Är egentligen Shocking Blues fjärde platta, men den tredje med Mariska Veres i bandet. Det var när hon kom med det började hända saker, så visst är detta Shocking Blues tredje. Men det var inte tredje gången gillt för Shocking Blue.
Shocking Blue slog genom stort 1969 med singeln Venus och den följande LP:n At Home. Charmig psykedelisk pop med ett skrapigt beatpopanslag och en en av tidernas fräckaste poplåtar var det få som kunde stå emot. Venus dyker upp emellanåt nu för tiden också i nya inspelningar med nya band och artister.
Större än så blev aldrig Shocking Blue trots att de under de närmast kommande åren jobbade stenhårt för att upprepa succén. Bandet turnerade i hela Europa och gav ut flera album och singlar. Låtar som Mighty Joe, Shocking You och Never Married A Railroad Man kommer nog en och annan ihåg, men några internationella superhits i storlek med Venus blev de aldrig.

Shocking Blue lämnade med tiden den psykedeliska popmusiken och följde med strömmen mot den schlager- och sunshinepop som numera betraktas som ganska typisk för det tidiga 70-talet.

Men på Third Album har Shocking Blue fortfarande kvar sitt psykedeliska anslag, Robbie van Leuvens sitar får väldigt stort utrymme, i stort sett hela b-sidan. Om det var rätt grepp 1971, flera år efter Sgt Pepper, kan så klart diskuteras.

Men om man inte lägger nån vikt vid när skivan är inspelad utan nöjer sig med att lyssna blir Shocking Blues trea en angenäm upplevelse. Sjysst europop med ett karaktäristiskt vasst anslag som gör att man känner igen Shocking Blues sound direkt.

Psykedelia och en jämförelse med Jefferson Airplane, vilket gjordes 1969, går inte längre att göra här, Shocking Blue är alldeles för trevliga för det.
Det finns dessutom en rad kul låtar på skivan. Inte minst inledningen med Shocking You, som är en av bandets bättre singlar efter Venus, Love Sweet Love och I Saw Your Face är också låtar jag gillar.

Den skiva jag har är en reissue från 2010 och innehåller utöver originallåtarna hela sex bonusspår. Bland dem kan jag inte låta bli att nämna Never Married A Railroad Man igen, som också det blev en mindre hitlåt.

Nr: 909/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar