The Musical Box: Rå och ärlig bluesrock

onsdag 11 april 2018

Rå och ärlig bluesrock

J GEILS BAND – NIGHTMARES – 1974

J Geils Band var en gång i tiden ett bra bluesrockband. Långt innan Centerfold och 80-talets powerrock. Den låten blev förresten början till slutet. Men det är en annan historia, även om det är en få låtar med J Geils som folk möjligtvis kommer ihåg nu för tiden.
Nu har jag lyssnat på Nightmares (and Other Tales from the Vinyl Jungle) igen. Den är från den tiden när J Geils och Magic Dick lirade tuff och skitig bluesrock. Det är ett av gruppens bästa studioalbum.

Skönt! Det behövs såna där urblåsningar av skallen ibland. När man slipper tänka och bara kan åka med. Det här är en sån skiva. Det är fullt ös från början.

Detroit Breakdown är en grym öppning. Ungefär som att bli instoppad i en cementblandare kan jag tänka mig. Fläskig bluesrock med mycket blås.

Lite som Blues Brothers några år senare. Men väldigt mycket tyngre och framför allt - ärligare. Men J Geils Band är inte onyanserade på något sätt. De gör flera bra ballader också

 Must Of Got Lost är en snygg sak, med handklapp, körer, blås och hela köret. Den gillar jag också. Jag har för mig att det blev en mindre hit.
Råa Stoop Down är också nåt så sagolikt cool. Hur de gör för att få ett munspel att låta så skitigt? Och pianot! Väldigt mycket Canned Heat kan man väl säga. Och lite ZZ Top också. Nightmares är en bra skiva.

Nr: 644/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar