The Musical Box: En norsk rockhemlighet

torsdag 5 april 2018

En norsk rockhemlighet

RAIN – MAKE THE DAY BREAK – 1974

Rain är en väl dold hemlighet i den norska rockvärlden. Tremannagruppen inspirerades av Vanilla Fudge och deras konserter sägs ha varit psykedeliska ljudexperiment. Men några egentliga spår finns knappast, utom en synnerligen svårhittad maxisingel med filmmusik gjord 1970. Rain gav aldrig ut någon egen skiva, då...
Det var först 2012 en LP med Rain gavs ut på vinylskiva vilken fick namnet Norsk suite. 2013 släpptes sedan denna liveinspelning från 1974, från en konsert i Oslo. Båda skivorna är dessvärre ganska svåra att få tag på.

Jag kände inte till Rain alls förrän jag såg bandnamnet fladdra förbi när jag surfade in på en tysk krautrocksida. Eftersom jag just då gärna lyssnade på Aunt Marys skivor och Junipher Greens magiska Friendship gick mitt intresse för norsk progrock på högvarv.

När jag bara några veckor senare hittade LP:n Make The Day Break på skivmässan i Mjölby såg jag det som mer än bara en tillfällighet.

Hur representativ för Rain som Make The Day Break egentligen är jag osäker på då inspelningen är gjord några år in på 70-talet.

I slutet av 60-talet satsade bandet hårt på en rockkarriär. Men när de fick erbjudande om att jobba som teatermusiker blev de tvunga att välja. Make The Day Break är dock en riktigt spännande platta att lyssna på.

Rain har ett obarmhärtigt rått anslag, dominerat av orgel, som absolut påminner om Vanilla Fudge och även Atomic Rooster. Inspelningen består bara av sex låtar, tre egna och tre covers som man sällan har hört göras av andra än originalartisterna, Paper Sun, Summer In The City och Piece Of My Heart.
Ljudkvaliteten går givetvis att diskutera, den skiftar från ganska dåligt till tämligen bra och skulle kunna vara en källa till irritation. Men då Rain samtidigt visar upp sån spelskicklighet och sinne för innovationer spelar ljudet mindre roll.

Nr: 258/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar