The Musical Box: Supertramps officiella bootleg

söndag 15 april 2018

Supertramps officiella bootleg

SUPERTRAMP – LIVE 88 – 1988

En och annan bootleg-LP har letat sig in i min samling. Någon med Supertramp har jag dock inte, men Live ´88 är så nära man kan komma.
Några planer på att släppa en liveplatta det året hade inte Supertramp. Däremot var de ute på en lång turné över nästan hela världen, Sydamerika, USA, Kanada och Europa. För att ha lite koll på hur bandet lät på scenen spelade Rick Davies under turnén in delar av konserterna på en vanlig två-kanals bandspelare, som analyserades i efterhand. De tyckte själva att en del av inspelningarna blev riktigt bra. Det resulterade i Live ´88.
Den här liveplattan är ganska svår att hitta nu för tiden....nästan lika svår som en bootleg...
1988 stod inte Supertramp särskilt högt i kurs. Efter att Rodger Hodgson lämnat bandet ett par år tidigare hade gruppen släppt ett par allmänt sett lite svåra jazzrockalbum och blev allt mindre intressanta för den stora publiken.

Att då komma med en liveskiva tyckte nog många var lite onödigt. Det var nog därför inte särskilt många köpte skivan...och den hamnade tämligen omgående i radioskugga. Men jag kunde naturligtvis inte låta bli när jag hittade den för en tia i det lilla bok- och skivantikvariat som på 80- och 90-talen fanns på Smedjegatan i Jönköping. Ett ganska bra köp när jag nu tänker efter.

Supertramp utan karismatiske låtskrivaren och sångaren Rodger Hodgson var naturligtvis något helt annat än på de tidigare skivorna. Men inte alls så mycket som man tror.

Man kan inte ta ifrån Rick Davies och de övriga kvarvarande i bandet att de var mycket skickliga musiker. Även om de på den här plattan blandar friskt mellan gammalt och nytt material saknar jag inte Hodgson ett dugg, tvärtom.

Musiken är elegant, välgjord och sprakande elektrisk. Ljudet är fantastiskt bra. Särskilt när man vet att det spelades in med en vanlig analog två-kanals bandspelare.

Nr: 356/2222

Jag har berättat om skivan tidigare, men gör det nu en gång till med omskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar