The Musical Box: Kraftfull comeback av Steve Harley

fredag 20 april 2018

Kraftfull comeback av Steve Harley

STEVE HARLEY – YES YOU CAN – 1992

Yes You Can är en kraftfull comebackskiva av Steve Harley. Det var hans första album på tretton, men det märks inte. Steve Harley är full av självförtroende och låtarna är starka. Själv hade han stora förhoppningar.
Steve Harley var själv mycket stolt över skivan som han arbetat många år med och äntligen lyckats få ut. Men han blev irriterad över att inget skivbolag i England visat intresse. Albumet fanns ute i hela Europa, men inte i hans hemland. 1993 gav dock Food For Thoughts ut skivan.

Historien bakom Yes You Can började redan 1979 strax efter att Steve Harley släppt albumet The Candidate. Han hade då inga planer på ett tretton år långt uppehåll, utan släppte redan året efter en rad singlar som skulle ta plats på den kommande LP:n El Gran Senor.

Det var ett delvis nytt sound och låtarna spelades till och med på diskoteken, vilket inte var särskilt vanligt för Steve Harleys låtar. Det var inte på något sätt discopop, men soundet var kraftfullt och rytmerna ansågs tydligen dansvänliga i början av 80-talet.

Är det möjligtvis nån som kommer ihåg låtar som Irresistible, Promises eller Rain In Venice? Ingen av dem gick upp på några topplistor.
Men El Gran Senor blev aldrig av. 1986 köptes RAK upp av EMI där Steve Harley och hans skivprojekt hamnade på skivbolagets skuggsida, vilken kunde blivit för evigt om Harley inte själv tagit tag i saken.

Yes You Can spelades in i början av 90-talet med små medel och han fick till slut ett schweiziskt skivbolag att ge ut skivan. Låtmaterial saknades inte. Flera av låtarna från den avpolletterade El Gran Senor spelades in på nytt, några av dem togs med som de var och låtlistan kompletterades med låtar Harley 1989 spelat in tillsammans med Cockney Rebel efter en framgångsrik europaturné.

Yes You Can är ett bra Harley-album och en värdig uppföljare till Cockney Rebels klassiska 70-talare. Låtar som Irresistible, Rain In Venice, The Alibi, New-Fashioned Way och Dancing On The Telephone är till och med mycket starka. De som lyssnade på Steve Harley & Cockney Rebel på 70-talet ska inte vara utan den här skivan.

Nr: 186/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar