The Musical Box: Doors Apocalypse Now

tisdag 24 april 2018

Doors Apocalypse Now

DOORS – ALIVE SHE CRIED – 1983

Ett livealbum sammanställt av diverse lösryckta inspelningar från 1968 till 1970 i Los Angeles, New York, Detroit, Boston och slutligen Köpenhamn. Men liveinspelningar kan aldrig bli några slags Greatest Hits-album.
Alive She Cried innehåller visserligen flera stora nummer men är ett album som helt saknar själ och hjärta. Van Morrisons Gloria är så klart bländande, Light My Fire ett nummer som inte kan gå fel, Love Me Two Times är läcker och valet av Little Red Rooster är roande.

Men det finns som sagt inget sammanhang. Den där talande tystnaden mellan liveakterna talar sitt eget språk och berättar att Alive She Cried egentligen inte hade något med Doors storhet att göra.

Albumet släpptes nämligen långt efter att Doors upplösts och försvunnit, utom i folks medvetande.

Doors musik fick ett ordentligt uppsving efter episka mastodont- och krigsfilmen Apocalypse Now en film om Vietnamkriget som inte blev någon direkt propaganda för den amerikanska insatsen där, och därför en populär film.

Musiken var en viktig del i filmen och en av de mest storslagna scenerna, när amerikanska bombplan lyfter för att napalmbomba Nordvietnam till tonerna av Wagners opera Valkyria.

Doors The End spelas när de fasansfulla effekterna av bomberna plågsamt sakta visas på filmduken. Låten finns dock inte med på den här LP:n.
Den sekvensen gjorde att en yngre generation fick upp ögonen för Doors och började leta efter gruppens LP-skivor, vilket innebar att skivorna trycktes upp på nytt. Men ett bra livealbum saknades.

Doors gav bara ut en liveplatta under sin korta tid, Absolutely Live, 1970. Alive She Cried hade alltså en plats att fylla. Men sättet det gjordes på blev som jag ser det inte bra alls.

Nr: 618/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar