The Musical Box: 10cc var före sin tid

måndag 7 maj 2018

10cc var före sin tid

10 CC – DECEPTIVE BENDS – 1977

En del musik skulle mått bäst av att få stanna kvar på 70-talet och inte tvingats följa med in i framtiden. Men 10cc var det tvärtom, de var långt före sin tid och jag är inte säker på att tiden kommit ikapp ännu...
10cc:s album Deceptive Bends var spännande redan på sin tid. 1977, året den kom, blev den en av de mest spelade skivorna på min Toshiba-grammofon. Jag hade den dessutom på kassettband och minns särskilt när juniorlaget i handboll åkte buss för att spela match i Bodafors och den kassetten spelades om och om igen. Jag väl lägga till att det här var innan punken slagit till och new wave-popen slagit till på allvar och det fortfarande var helt okej att lyssna på lite mer avancerade grejer.
Låtar som tuffa Good Morning Judge, sockersöta The Things We Do For Love och så den där tio minuter långa sviten Feel the Benefit, var nästan oemotståndliga då och är det fortfarande. Deceptive Bends var en experimentell platta, artrockig, utan att för den skull tappa fotfästet, Eric Stewart och Graham Gouldman var ju fostrade i den brittiska beatpoperan.
Deceptive Bends var första skivan efter att 10cc splittrats, Lol Creme och Kevin Godley hade gått sin egen minst sagt experimentella väg medan Stewart och Gouldman fortsatte på popspåret men hade så klart tagit intryck.

Det är fortfarande ett bra artrockalbum som stått sig väldigt bra genom åren. 10cc:s album fått ganska hård kritik, inte minst skivorna de gjorde på 80-talet, men det är med 35 år i backspegeln en orättvis bedömning anser jag.

Både Lol Cremes och Kevin Godleys album och de Stewart och Gouldman gjorde håller mycket hög klass, där känslan för pophits inte går att missa samtidigt som de vågade gå utanför de vanliga ramarna, ibland så långt utanför att tiden inte kommit ikapp dem ännu.

Nr: 67/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar