The Musical Box: Fox On The Run – en glamrockklassiker

onsdag 16 maj 2018

Fox On The Run – en glamrockklassiker

SWEET – FOX ON THE RUN – 1974

Man kan tycka vad man vill om Sweet men Fox On The Run är en glamrockklassiker. Singeln blev en enorm framgång för Sweet, låten toppade listor över hela världen och gick högt upp på nästan alla andra. I Sverige låg den som högst på en sjätte plats.
Det var också en framgång för Sweet som låtskrivare. Fox On The Run var den första låt bandet skrev själva, inte av hitmakare som Chinn/Chapman.

Låten funkar fortfarande och dyker över 40 år senare upp på diverse nostalgilistor och otaliga samlingsalbum med 70-talslåtar. Jag kan inte heller låta bli att gilla den, Fox On The Run är ju så att säga en del av min uppväxt. Men har den inte blivit lite tjatig...
Låten finns i två versioner. Den första dyker upp på den europeiska upplagan av LP:n Desolation Boulevard, den andra låg på den amerikanska av samma album. Det var den amerikanska versionen som gavs ut på singeln.

Sweets Fox On The Run ska inte blandas ihop med Manfred Manns låt med samma namn, det är en helt annan låt.

B-sidans Miss Demeanor är nu för tiden minst lika intressant som förstasidan, åtminstone för samlare. Den finns nämligen inte med på något av Sweets fullängdsalbum utan hittas bara här. Den finns dock numera på ett antal samlingsplattor och bland annat som extraspår på den CD-upplaga av Give Us A Wink som släpptes 1990.

Nr: 133/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar