The Musical Box: Den första synthpophiten

onsdag 30 maj 2018

Den första synthpophiten

CHICORY TIP – SON OF MY FATHER – 1972

Son Of My Father blev en stor hit 1972 med Chicory Tip. Det var den första poplåt med en synth bland instrumenten som blev etta på Englandslistan.
Att det funkade med synthar och pop, i det här fallet moog närmare bestämt, var det alltså Chicory Tip som fastställde. Det blev ju en hitlav stora format. Det är en bubblegumlåt som numera finns med på varenda samling med hits från det tidiga 70-talet, de flesta som brukar lyssna på det tidiga 70-talets pop känner säkert till den.

Vad färre vet är dock att låten från början hade tysk text och hette Nachts scheint die sonne och att det var den österrikiske synthgurun Giorgio Moroder som låg bakom den.

Chicory Tip lär ha hittat den när Moroder släppte låten även på engelska och tog med den på sitt första internationella album, där han dock gick under bara namnet Giorgio och dessutom maskerat sig bakom en gigantisk mustach.
Att låten sen blev den första synthpoplåten som blev etta på en topplista har alltså sin förklaring. Det visade ju sig att vår vän Giorgio med mustachen hade en ganska bra känsla för sånt.

Chicory Tip fick ett ytterligare ett par hits, dock inte i samma storleksordning som Son Of My Father, där Good Grief Christina kanske känns igen av någon? Bandet spelade dessutom in en LP. Men då de stora framgångarna uteblev upplöstes bandet 1975.

Nr: 15/singel

1 kommentar:

  1. Det är dock i min värld något tveksamt om man kan kalla den låten för synthpop. Ganska mycket sextiotalskänsla i den, men visst med lite god vilja så. Intressant är också att svenska Hans Edler gjorde en synthpoplåt redan 1971 i "Jag söker efter kärlek". Visserligen ingen hit, men ändå. Nu är den ju klassikerförklarad.

    SvaraRadera