The Musical Box: Slades första singelhit

onsdag 9 maj 2018

Slades första singelhit

SLADE – GET DOWN AND GET WITH IT – 1971

Det var Get Down And Get With It som blev starten för framgångssagan Slade. Det var gruppens första singel som tog sig in på hitlistorna. Det var också en av de första låtar jag hörde med Slade och orsaken till en livslång kärlek.
Jag hörde dock inte hitsingeln först, för min del dök låten upp på Slades första liveplatta, Slade Alive, som alla vi knattar i kvarteret lyssnade på igen och igen och bara älskade, särskilt Noddy Holders vrålande.

Det visade sig vara rätt sätt att ta sig an Get Down And Get With It. Långt innan Slade spelade in låten gjorde de den live och publiken älskade den. Det var därför den valdes ut. Slade behövde en riktigt säker hitlåt efter tämligen misslyckade albumet Play It Loud där de försökt sig på någon slags image som skinheadsband och misslyckats fullständigt.

Planen gick hem, Get Down And Get With tog sig direkt upp på listorna och blev den första av 17 sladesinglar i rad som gick upp på topplistorna, varav sex förstaplatser. En legendarisk singel och viktig singel för Slade alltså. Och för mig också.
Låten togs dock aldrig med på något av Slades studioalbum, utan fick vänta till samlingsalbumet Sladest där den fick trängas med en rad andra hitsinglar. B-sidans underliga Gospel According To Rasputin finns inte heller med på någon studio-LP.

Så gjorde band ofta med sina b-sidor, de fanns bara där och ingen annan stans. Det är därför det idag finns ganska många samlare av till exempel sladesinglar. Ett vanligt samlarsyndrom är ju att man måste ha tag i allt...

Inspelningen av Get Down And Get With It är också legendarisk. Producenten Chas Chandler sa nämligen till bandet att spela låten i studio precis på samma sätt som de gjorde live. Det räckte med en tagning. Det enda som gjordes i efterhand var pålägg av lite handklapp och fotstamp.

Till historien hör också att det inte var deras egen låt, utan en cover de lånat från – trodde dem – Little Richard. När låten började gå uppåt på listorna hörde dock den rätte låtskrivaren av sig, amerikanske r´n´b-sångaren Bobby Marchan. Det var därför det snabbt trycktes en ny upplaga av singeln med rätt upphovsman och dessutom med låtens rätta namn, Get Down With It.

Nr: 136/singel

2 kommentarer:

  1. "Play it loud" var kanske ett misslyckande kommersiellt sett, men att lyssna på är det inte dumt. Flera av låtarna finns också, med den äran, med på "Sladest" och ett par av dem hör till mina Slade-favoriter - som "One way hotel", "Know who you are" och "The shape of things to come".

    SvaraRadera
  2. jag håller med dej, mitt ordval hänger på att skivan och imagen inte funkade kommersiellt.

    SvaraRadera