The Musical Box: Närvaron är total

torsdag 10 maj 2018

Närvaron är total

DOORS – ABSOLUTELY LIVE – 1970

Den här inspelningen är inte hämtad från en eller ett par konserter utan från en rad olika platser under 1969 och 1970, därav namnet. Men det är inte något Greatest Hits-album med livelåtar, tro inte det, det är precis tvärtom.
Albumet är ett lysande exempel på hur bra Doors egentligen var på scenen. Doors var ett liveband, studioalbumen visar bara upp en skugga av bandets storhet. Många av de saker som finns med på den här liveplattan hade Doors dessutom inte kunnat göra i en studio.

Jim Morrison var expert på att bygga upp stämningar och det gör han här. Ta 14 minuter långa sviten Celebration Of The Lizard som när det kommer till kritan nog inte är musik utan en suggestiv självmordsillustration av Morrison. Närvaron är total.
Who Do You Love är ett intro som blir nästan otäckt och man förstår redan där att något stort är på gång. När man kommer upp till ytan nästa gång är det under Soul Kitchen, albumets sista spår som är en mäktig men garanterat flummig avslutning. Så några bästa låtar eller höjdpunkter kan jag tyvärr inte räkna upp.
Vad jag dock gillar extra mycket är att Doors inte på något sätt följer låtarnas ordinarie strukturer utan undantagslöst har en tendens att dra iväg åt alla möjliga olika håll hela tiden. Till slut handlar det egentligen mer om atmosfär än musik, vilket var exakt det Doors ville uppnå med sina konserter. Det här är alltså en alldeles nödvändig liveplatta även för dem som har alla studioskivorna. Något liknande går inte att hitta någon annanstans.

Jag kan utan att behöva tänka särskilt länge lätt utnämna Absolutely Live till ett av tidernas (absolut) bästa liveplattor. Enda felet med albumet är kanske den onödigt långa inledningssnacket där arrangören försöker få ordning på publiken, vilket givetvis är helt lönlöst.

Den delen kunde man strukit, jag hade hellre lyssnat på Jim Morrison, till och med nån av hans beryktade diktuppläsningar som när man tänker efter inte höll särskilt hög klass, men det berodde säkert på att han själv redan var på en annan planet just då.

Nr: 990/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar