The Musical Box: Supertramp före sin tid

måndag 14 maj 2018

Supertramp före sin tid

SUPERTRAMP - CRISIS? WHAT CRISIS? - 1975

Crisis? What Crisis? kunde inte mäta sig med sin föregångare Crime Of The Century. Men nu för tiden framstår skivan ändå som ett av Supertramps storverk. Men 1975 var det många som var tveksamma, även om det fanns några få som jublade.
De som gillade skivan var nog främst de få som upptäckt Supertramp redan under bandets tidiga era som udda progrockband. Med Crisis? What Crisis? tog Supertramp tillbaka en del av sitt progrocksound, men balanserade ändå på gränsen till pop.

För alla oss som kom in i historien med Crime Of The Century blev albumet först en besvikelse, men sen en aha-upplevelse.

Crisis? What Crisis? är helt fristående från sin föregångare men toget bästa från två världar och skapade något helt nytt. Ett popalbum baserat på pop, soft jazzrock och progrock.

Något liknande gjorde Supertramp sedan inte på många år, Crisis? What Crisis? har mer gemensamt med bandets album från 80- och 90-talen än de som skulle komma närmast efter, tänker då främst på Some Things Never Change och Slow Motion. Var skivan kanske före sin tid?
Fullt möjligt. Den håller nämligen fortfarande mycket hög klass och känns inte alls daterad. Det finns ett par riktigt starka låtar här, som till exempel A Soapbox Opera och Just a Normal Day. Plattan är dock lite ojämn, The Meaning, Two of Us och Another Man´s Woman kan jag emellanåt tycka är ganska jobbiga.

Men sammantaget är Crisis? What Crisis? fortfarande värd att lägga tid på. Musiken är underhållande, omväxlande och fantasirik. Ett riktigt bra album med andra ord.

Nr: 293/2222

Jag har berättat om skivan tidigare, men har nu skrivit en ny text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar