The Musical Box: Vågad och fantasifull

söndag 20 maj 2018

Vågad och fantasifull

JETHRO TULL – SONGS FROM THE WOOD – 1977

Songs From The Wood är en fantastisk Jethro Tull-platta. Allt annat man spelar efter den låter tråkigt och segt. Samtidigt är det en skiva som kräver full uppmärksamhet. Det tar på krafterna att lyssna på denna LP.
Musiken är vågad och fantasifull, men också seriös och allvarlig, romantisk och spännande. Plattan kom till under en av Jethro Tulls allra bästa perioder, Ian Andersons experimenterande med folk-prog-rock i slutet av 70-talet, vilket han gjorde på Songs From the Wood och sen nådde sin höjdpunkt på Heavy Horses 1978. Egentligen är det inte särskilt mycket folkrock, det är mer prog. Men vad gör det.
Från Songs From the Wood kommer flera låtar Tull fortfarande lirar på sina konserter. Högst seriöst måste The Whistler vara en av de bästa folkrocklåtar Ian Anderson någonsin gjorde, en vacker episk sång där Anderson briljerar mer än en gång på flöjt. Jack-in-the-Green är också en låt som fastnar.


Hunting Girl är kanske en klassisk start- och stopplåt, men den bra. Ring Out Solstice Bells gillar jag också, inte bara för att den blev en mindre hit, den är kul och fantasifull. Titelspåret Songs From the Wood borde också kunna räknas till Jethro Tulls bästa.

Nr: 8/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar