The Musical Box: Den regniga sommaren 1977

onsdag 2 maj 2018

Den regniga sommaren 1977

FLASH AND THE PAN – HEY S:T PETER – 1977

Snön har aldrig varit så djup i Jönköping som vårvintern 1977, den sommaren blev inte mycket bättre utan har gått till historien som en av de allra regnigaste. Men musikåret 1977 var desto hetare med Flash And The Pans magiska Hey S:t Peter som en av de fräckaste.
Men den vintern var det ingen som hört talas om Flash And The Pan. Det var Sex Pistols God Save The Queen som regerade, punkbanden släppte den ena singeln efter den andra, Elvis Costello och The Clash.

Samtidigt hade de gamla hjältarna ännu inte fattat att de var ute och fortsatte bombardera med nya skivor. Eagles Hotel California, Fleetwood Mac och ELO:s rymdskepp, 10cc:s Good Morning Judge, Couldn´t Get It Right med Climax Blues Band och Black Betty med Ram Jam.

Hey S:t Peter kunde i den flodvågen lätt kunnat misstas för ännu en synthpoppig dänga från de brittiska öarna.Det var tack vare bandets exotiska ursprung i Australien som jag fastnade för låten. Inte ens under senare delen av 70-talet var det särskilt vanligt med pop från anda sidan jordklotet, inte ens AC/DC hade på den tiden hunnit växa sig stora och bli allmänt musikgods.
Det var definitivt inte för kopplingen mellan Flash And The Pan och AC/DC den här singeln hamnade hemma hos mig. Att George Young var äldre bror till Malcolm och Angus var det ingen som hade koll på.

Det var fler som visste att George hade ett förflutet i Easybeats, som på min gata mest blivit kända för att David Bowie gjort en cover på deras superhit Friday On My Mind på sin PinUps-skiva. Hey S:t var en en bländande läcker popmelodi i rakt nedstigande led från Easybeats charmiga beatpop där George Young och Harry Vanda lagt till smittsamt effektiva synthar som gjorde låten helt oemotståndlig.

Jag är helt säker på att låten värmde upp hela den kyliga sommaren 1977 och till långt in i november. Låten togs givetvis sen också med på Flash And The Pans första LP som dök upp i Jönköping under början av 1978, där sen flera låtar blev egna hitsinglar.

The African Shuffle, Man In The Middle och Walking In The Rain, som dock redan hunnit med att ligga på b-sidan till Hey S:t Peter. Albumets femte singel blev California som dessutom hade skrivits av ännu en av bröderna Young, äldsta brorsan Alexander. Men fräckast av dem alla var Hey S:t Peter. 

Nr: 53/singel

2 kommentarer:

  1. Jag har alla deras plattor men den sista endast på kasett. Den var för övrigt deras sämsta. Roligt att du tar fram dessa godbitar.

    SvaraRadera