The Musical Box: Het rykande asfalt

söndag 6 maj 2018

Het rykande asfalt

MINK DEVILLE – CABRETTA – 1977

Året var 1977 och det osade punk och musikrevolution överallt. Då dök Willy DeVille upp med sin första platta, Cabretta. Bandet kallade sig Mink DeVille och hade inte ett dugg med punk att göra. Däremot frustade skivan av spelglädje, en enorm energi och het rykande asfalt.
Mink DeVille blandade Velvet Undergrounds brutala bakgatsrock med latinska rytmer, soul och jazz. Då var det en både märklig och spännande kombination. Jag minns att jag valde mellan den här skivan och Ramones platta Leave Home i affären. Det blev Mink DeVille och sedan dess har denne fantastiske musiker, innovatör och tänkare följt med, och givetvis satt djupa spår i min skivsamling.
Cabretta är inte Willy DeVilles bästa album, men för att vara en förstaplatta är den ohyggligt stark. Här finns låtar som finstämda Little Girl, som nog ska räknas in bland Devilles allra bästa. Mixed Up, Shook Up Girl har också en sån där liten melodislinga som gärna dröjer sig kvar.

Tuffa Gunslinger, Cadillac Walk, Spanish Stroll och inte minst She´s So Tough är lysande bakgatsrock från New York. Cabretta är en bra skiva, fortfarande.

Nr: 1183/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar