The Musical Box: Amerikansk 60-talspop som allra bäst

måndag 17 november 2014

Amerikansk 60-talspop som allra bäst

TOMMY JAMES & THE SHONDELLS – I THINK WE´RE ALONE NOW – 1967

Trots sitt nästan kolsvarta omslag är det här är en fantastisk popskiva. Renodlad 60-talspop, amerikansk radiopop som allra bäst. Jättekul att lyssna på. Tommy James & The Shondells, som 1967 var i början av karriären, hittade exakt det där anslaget som gör att man inte kan stå emot deras låtar.
Det skulle bli annorlunda längre fram*, men här vill jag jämföra The Shondells med brittiska storheter som The Hollies, Manfred Mann och Freddie & The Dreamers, speciellt de sistnämda eftersom här finns ett ganska stort inslag av soul och doowop.

Tommy James var redan 1967 etablerad som en hitlistemaskin i USA och hans låtar spelades mycket i radio. I Think We´re Alone Now innehåller en hel rad gamla pophits; I Think We´re Alone Now (som faktiskt påminner lite om James allra första superhit Hanky Panky) och Mirage tog sig högt upp på hitlistorna.

Men lyssnar du på den här skivan kommer du att upptäcka att det finns så mycket mer. Trust Each Other In Love, Baby Let Me Down, Let´s Be Lovers och inte minst covern California Sun (som på den tiden var en poplåt och inte en rocker) är bara några exempel.

Jag gissar att den här LP:n kan vara ganska svår att få tag på nu för tiden. Men för gamla popfreaks är den är ett säkert kap om de skulle råka hitta den i nån begagnataffär.

Nr: 1952/2222

* Bara några år senare drog sig Tommy James mot den psykedeliska popen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar