The Musical Box: Brainbox – En borttappad skatt

lördag 1 november 2014

Brainbox – En borttappad skatt

BRAINBOX – BRAINBOX – 1969

Den här LP:n borde gå till rockhistoriens Hall Of Fame inte bara för råbarkade källarbluesrockern Dark Rose, utan också för en bländande version av Simon & Garfunkels Scarborough Fair och en skamlös tolkning av Gershwins Summertime. Men det är 17 minuter långa Sea Of Delight som är skivans höjdpunkt. Brainbox första fullängdare är en borttappad skatt.
Nu är det ingen tillfällighet att detta är en kvalitetsskiva. Brainbox är föregångaren till holländska Focus. Bara något år efter att den här LP:n kom ut bildade Jan Akkerman och Pierre van der Linden ett av 70-talets stora progressiva rockband när de mötte Thijs van Leer.

På vägen tappade de dock utmärkte sångaren Casimirs Lux. Det hade säkert sina orsaker*, men fan vet vad de kunde uträttat om de fortsatt tillsammans då**.

Det är Kaz Lux sånginsats på den här skivan, och Akkermans gitarr, som gör att jag vågar jämföra Brainbox första LP med en storhet som Jethro Tulls This Was.

Jodå, för det är bluesrock. Man skulle utan att få smäll på fingrarna kunna påstå att det är en rockplatta med rötterna Chicagobluesen, om det inte vore för Sea Of Delight.

Ett 17 minuter långt inferno med blixtrande gitarriff, ett sagolikt trumsolo av van der Linden, ännu mer Akkerman och en vindlande melodislinga, kanske från början ett improviserat jam. Det är med den låten Brainbox blir en av föregångarna i Holland inom den progressiva rocken.

Lysande, ryter jag och dunkar taktfast näven i tangentbordet. Jag kan inte annat än att rekommendera denna platta.
LP:n har varit ohyggligt svår att få tag på, men för ett par år sedan släpptes en remastrad ny upplaga och går nu att köpa för bara ett par hundralappar.

Nr: 959/2222

* Akkerman lämnade Brainbox för Focus och tog efter en tid Van der Linden med sig. Brainbox fortsatte med andra musiker och släppte 1972 ytterligare ett album, Parts.
** Akkerman och Lux återförenades senare och har gjort flera album tillsammans.

2 kommentarer:

  1. Kan bara instämma. Underbart band, underbar skiva, underbar sångare, han Lux. "Parts" är också bra, även om det knappast kan ses som samma band. Brainbox gjorde för övrigt rätt många singlar med icke-lp-material. Det mesta av det finns samlat på dubbel-lp:n "To you" som därmed är väl värd att hålla utkik efter. Den innehåller för övrigt, om jag nu minns rätt, även hela denna lp sånär som på att man får en väsentligt nedkortad "Sea of delight".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ska jag ha tag på!
      Jag har hittat en som heter Dark Rose-Their 45´s (på Hot Stuff records) är det möjligtvis samma?

      Radera