The Musical Box: Pink Floyds postludium

fredag 21 november 2014

Pink Floyds postludium

PINK FLOYD – THE ENDLESS RIVER – 2014

Så var den äntligen här, Pink Floyds efterlängtade postludium. Den sista skivan. Den definitiva avslutningen för tiderna största och mest inflytelserika progressiva rockband.
Finns det då någon som helst anledning att skaffa den här skivan?
Jo, självklart är det så. The Endless River är ett måste för alla dem som någon gång fascinerats av Pink Floyds musik.

20 år efter senaste albumet har David Gilmour och hans kollegor gått fram med varsam hand och sammanställt denna snygga och väl formulerade final. De har inte tagit några som helst risker. Men varför skulle de göra det?
Det är inte meningen att The Endless River ska bryta ny mark eller visa vägen framåt.
Här finns självklart den atmosfäriska stämningen från The Divison Bell. The Endless River består av överblivet och bearbetat material från den skivan. Men här finns naturligtvis också antydningar från både Dark Side Of The Moon och Wish You Were Here, Pink Floyds storverk från 70-talet.

Det är nästan så jag vill påstå att Shine On You Crazy Diamond är förlagan till detta album. Stora likheter finns i uppbyggnaden och strukturen. Det är ett nästan helt instrumentalt album, egentligen bara en låt har sång, Louder Than Words. Men på något sätt känns det helt okej att det är så.
Man ska dock komma ihåg att Pink Floyd idag inte är samma Pink Floyd som en gång skapade den tidlösa och så totalt nyskapande musik som förmodligen kommer att överleva oss alla.

The Endless River är skapat av spillrorna av det som en gång var Pink Floyd. Roger Waters lämnade gruppen för rätt många år sedan nu.

Döden är i högsta grad närvarande på detta album. Richard Wright, som var med och skapade stora delar av musiken på albumet, är inte längre i livet.

Syd Barrett lever inte heller, även om hans ande på något sätt svävat över Pink Floyd sedan The Pipers At The Gates Of Dawn.

Nr: 1886/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar