The Musical Box: Graham Parkers urkraft

fredag 7 november 2014

Graham Parkers urkraft

GRAHAM PARKER – STICK TO ME – 1977

Stick To Me var min första LP med Graham Parker. En blixtrande elak och arrogant skiva. Stick To Me blev en både känslomässigt omskakande och lätt förvirrande upplevelse.
Inledningen med fräcka Stick To Me, ironiska I´m Gonna Tear Your Playhouse Down och Problem Child var magnifik, nästan överväldigande, tyckte jag då. Inte ens 1977 var man inte beredd på sånt, då var punken ”ny” och new wave precis ”uppfunnen”.

Graham Parkers Stick To Me var min första riktiga new wave-LP och det var med den jag började förstå vad det handlade om. Vilken urkraft det var. Med rutinerade The Rumour bakom blev det dessutom en musikaliskt kraftfull upplevelse.

Nu för tiden har dock Stick To Me tappat lite av sin glöd och glans. När jag hörde den här LP:n första gången hade jag ännu inte lyssnat på Graham Parkers tidigare skivor, Howlin´ Wind och Heat Treatment.

Självklart hade jag heller inte hört Squeezing Out Sparks, Graham Parkers stora genombrott ett år senare.

Jämfört med de skivorna är Stick To Me nu för tiden inte lika magisk och spännande. Inte så självupptaget fräck och hänsynslös som de andra.

Men det hindrar ju inte att det hugger till lite extra när jag ser ett ex av Stick To Me i nån begagnatback för en tia. Mitt exemplar är givetvis slitet, på gränsen till sönderspelat och skivomslaget är i risigaste laget.

De flesta andra skivor jag hittat ute är ungefär i samma skick. Var det kanske fler som upplevde ungefär det samma?

Nr: 1793/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar