The Musical Box: Bob Dylan och The Band

söndag 2 november 2014

Bob Dylan och The Band

BOB DYLAN – PLANET WAVES - 1974

Planet Waves var den första Bob Dylan-skiva jag köpte. Några år för sent ska väl sägas. Det var naturligtvis åt helsike fel platta att börja med. För där satt jag och jämförde Dylan med Springsteen (!) och tyckte att de lät ganska lika...vilket de gjorde. Därmed sagt att Planet Waves inte hör till Dylans allra starkaste nummer.
Det insåg jag något år senare då jag kom över liveplattan från Budokan, som (oavsett vad andra tycker) länge var min ledstjärna vad det gäller Bob Dylans musik.

Planet Waves var Dylans första på ett par år och där han backades upp av legendariska The Band i studion. Vilket enligt alla sunda principer borde tyda på att det skulle bli ohyggligt bra.

Men så blev det inte. The Band höjer inte alls den här skivan till skyarna. I stället gör de den till en rätt medioker grej, för att vara Dylan alltså.

Säkerligen skulle vilket annat rockband som helst gå över lik för att få göra en platta lika stark som den här, men för Dylan var det ett nedköp...hävdar åtminstone jag och är helt säker på att andra tycker något helt annat...

Men för min del är det nog bara Going, Going Gone som The Band gör nåt vettigt av, resten blir rätt ordinär rock. Så var det med det...

Men köp den gärna. Planet Waves är så klart bra jämfört med det mesta annat.

Nr: 83/2222

1 kommentar:

  1. Här är i alla fall EN som tycker något helt annat. Nämligen att den här skivan är sorgligt nedvärderad i de flestas ögon. En av mina två favorit-Dylan från 1970-talet, den andra är likaledes förbisedda "Street legal".

    ("Blood on the tracks" då? Jo, den är bra. Bitvis. Kanske "bättre" än de två ovan nämnda. Som jag dock hellre lyssnar på. Så kan det vara.)

    SvaraRadera