The Musical Box: Elmia jordbruksutställning

onsdag 12 november 2014

Elmia jordbruksutställning

Den här CD:n släpptes 1989. Den innehöll låtarna från LP:n Att kunna men inte vilja samt en del låtar som tidigare bara släppts på singel och i samlingsalbum. För torssonfansen är det så klart de låtarna som är intressantast, alla hade ju redan LP:n. Det är de låtarna som tas upp i denna text.

TORSSON – ELMIA JORDBRUKSUTSTÄLLNING – 1989

Förklaringen till varför Torsson en gång i tiden antogs vara ett proggband hittar man i deras första singel från 1979, Gå mot strömmen. Det är en ”typisk” svensk progglåt från 70-talet.
Vänder man sen på 45-varvaren får man det bekräftat i släpiga Elmia Jordbruksutställning, som i det ljuset kan tolkas som en protest mot ungdomars låga löner och svårigheter att komma in på arbetsmarknaden.

Gå mot strömmen är dock en låt som går helt mot strömmen i Torssons gedigna produktion. Det går inte att hitta någon liknande ens om man så spelar deras skivor på halva hastigheten. Att de sen aldrig mer - vad jag vet - använde trumpetare i sättningen är också ett argument.

B-sidans Elmia jordbruksutställning, som är den första låt Torsson spelade in, fanns sen också med på debut-LP:n Att kunna men inte vilja.

Men på den senare i en betydligt rockigare version som stakade ut Torssons väg in i deras alldeles egna Torsson-land som började på Konsum i Klippans centrum....

...vilket är två legendariska Torsson-låtar till, Konsum och Klippans centrum, som aldrig fanns med på någon av deras LP-skivor utan på samlingsskivan Svensk Pop med flera andra berömda klippanband.

Det var nog med de två låtarna Torsson satte sitt synnerligen originella sound som inget annat band lyckats, eller vågat, efterlikna.
Sedan slutet av 80-talet finns de här fyra låtarna också med på CD-albumet Elmia Jordbruksutställning, där de tussats ihop med låtarna från debut-LP Att kunna men inte vilja.

Något som givetvis var en kulturgärning utöver det vanliga. Singeln Gå mot strömmen kan man ju bara drömma om att få tag på och samlingen Svensk Pop är nästan lika svår den också.

Att kunna med inte vilja har jag – så klart – redan berättat om. Det drar vi inte en gång till. Den texten kan du läsa här: Å nu jävlar.

Nr: 125/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar