The Musical Box: Atlantis på gränsen mellan hård rock, blues och soul

söndag 19 juni 2016

Atlantis på gränsen mellan hård rock, blues och soul

ATLANTIS – GET ON BOARD – 1975

I krautrockbibeln The Crack In The Cosmic Egg omnämns senare skivor med Atlantis bara i förbifarten och inte särskilt positivt. Att andra skivan fick namnet It´s Getting Better tycker skribenten är ren ironi...
Get On Board är tredje plattan från denna fristående fortsättning på legendariska blues- och krautbandet Frumpy. ”Really, none of these later albums are of anything but historical interest”, säger vår krautrockbibel.

Jag tänker inte argumentera med The Crack In The Cosmic Egg. Get On Board är en tämligen slätstruken LP som inte har särskilt mycket med Frumpy att göra. Det är visserligen rätt så trevlig underhållningsmusik som balanserar på gränsen mellan hård rock, blues- och soul.

En jämförelse jag kommer på är Tina Turner och de skivor hon spelade in på 80-talet, Private Dancer till exempel. Men jag gissar att Inga Rumpfs lätt raspiga röst har en del med det att göra.
Climax Blues Band lägger jag till på jämförelselistan, men i så fall de där något anonyma LP-skivor bandet spelade in i början av 80-talet.

Men varför gnälla. Atlantis gjorde utan tvekan ett bra jobb med Get On Board, dock utan några som helst ambitioner att vara särskilt originella.

Get On Board är en helt okej platta som går att lyssna på nu för tiden också. Atlantis första skiva, som spelades in bara en kort tid efter att Inga Rumpf upplöst Frumpy, är bandets klart mest intressanta LP.

Nr: 556/2222

3 kommentarer:

 1. Jag tror att bokens (?) titel ska vara "A crack in the cosmic egg". Det finns en bok "The crack ..." också men den handlar inte om krautrock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag blev ganska konfunderad över detta när jag kollade fakta. Båda varianterna finns nämligen, bla skriver Amazon "A Crack..." men på bokens omslag står det "The Crack..."

   http://www.goodreads.com/book/show/1155643.The_Crack_in_the_Cosmic_Egg

   Men å andra sidan finns det en helt annan bok i ett helt annat ämne som också heter "The Crack...".

   Radera
 2. Hej!
  Hajade till när du nämde Tina Turners lp "Private Dancer". Det släpptes en singel från denna lp med en cover på AL Green`s "Lets stay Together". Det lustiga är att B-sidan är Inga Rumpf's "I wrote a Letter". Jag tycker det är kul med sånahär slumpartade sammanträffanden.
  Atlantis var just hemkomna från en tre månader långt besök i staterna. Bl.a var man uppvärmare för Lynyrd Skynyrd. Att man så försöker överföra de rock influenser man fick där på sin tidigare soul ock bluesstil blir totalt själlöst eller så beror det på att tummisen och gitaristen kommer från "hårdrockarna" Jeronimo?

  SvaraRadera