The Musical Box: Naturligt vild, helt otämjd

fredag 17 juni 2016

Naturligt vild, helt otämjd

J GEILS BAND – J GEILS BAND – 1970

J Geils Band fick en magisk start. Det var inte bara J Geils och hans gitarr som var en urkraft. Med Magic Dick på munspel och karismatiske sångaren Peter Wolf hade bandet något extra. Att första LP:n känns något reserverad är bara i jämförelse med de plattor J Geils Band skulle göra senare.
Vid sidan av nästan all annan samtida amerikansk rock är J Geils debutplatta en orkan full av våldsam energi. Det är rak enkel rock, opolerad, oraffinerad, naturligt vild, helt otämjd.
Att bandet var nostalgiskt redan från början gjorde inte saken sämre. J Geils Band ställde in skåpet direkt med ett par rejält gamla svettiga bluesklassiker, bara för att folk skulle förstå vad det handlade om. De skivor som kom direkt efter, The Morning After och fantastiska liveplattan Full House visade att bandet menade allvar.

J Geils Bands debutplatta är bluesrock-LP av hög kvalitet där det blandas mellan egna låtar och gamla bluesklassiker av John Lee Hooker, Otis Rush och Albert Collins.

Skivan har visserligen en något mildare framtoning än de album bandet skulle komma upp med de närmaste åren efter, men är ändå en platta jag inte tvekar att kalla klassiker.

Nr: 2038/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar