The Musical Box: En speciell känsla för jazzfusion

fredag 10 juni 2016

En speciell känsla för jazzfusion

AXIS – AXIS – 1973

Axis var ett av de största banden på den grekiska progrockscenen under det tidiga 70-talet. Den scenen var dock inte särskilt stor. Axis stack därför tidigt iväg till Frankrike för att skapa sig en karriär där.
Och möjligtvis är det så att detta grekiska bands märkliga mix av rock, psykedelia och jazzfusion kan påstås vara inspirerad även av fransk progrock. Det går att hävda vissa likheter med band som Atoll, Ange och Catharsis, även om Axis inte var lika teatraliska i sitt uttryck.
Jag menar att en jämförelse med den brittiska canterburyscenen inte heller är helt fel. Axis har en hel del av samma uttryck i sin musik som man kan hitta hos till exempel Soft Machine, Caravan och Gong.
Axis tredje album, vilket lkiksom bandets andra album inte har något namn alls, är den LP som nu för tiden är enklast att komma över eftersom den för ett par år sedan släpptes som reissue. Det är en mer än bara en okej progrockplatta.

Några direkt grekiska spår kan man dock inte hitta i musiken. Axis har förutom sina rocktendenser en ganska lite speciell känsla för jazzfusion, vilket de gärna tillåter sina musikstycken att utmynna i. Ibland blir det fantastiskt spännande, ibland ångestframkallande.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar