The Musical Box: Vägen Springsteen inte valde

tisdag 28 juni 2016

Vägen Springsteen inte valde

BRUCE SPRINGSTEEN – THE WILD THE INNOCENT AND THE E STREET SHUFFLE - 1973

The Wild The Innocent And The E Street Shuffle är Springsteens mest ambitiösa projekt. Skivan är dock inte särskilt ”springsteensk” om man ser till vad han gjorde senare. Den visar den väg han inte valde.
Jag står och velar mellan Darkness On The Efge Of Town och The Wild The Innocent And The E Street Shuffle om vilken av dem man borde kalla Springsteens musikaliska höjdpunkt.

Det blir troligen så att Darkness får de sista avgörande rösterna. Men jag är imponerad av den här skivan, som kom bara åtta månader efter debutskivan Greetings From Asbury Park New Jersey.

Tiden är kort, men utvecklingen enorm. Det som bara var löst sammansatta skisser på första plattan har Springsteen gett fullt utrymme.

Låtarna är långa, nästan episka berättelser där Springsteen inte skyggar för att dra ut låtarna i nästan det oändliga.

1973 var det modigt av en singer/songwriter med rockambitioner att ge sig på så komplicerade arrangemang och att dessutom lyckas så bra.

Jag påstår också, utan att vara någon som helst expert på engelska språket, att texterna är vackra, poetiska. The E Street Shuffle, Kitty´s Back och New York Serenade är mina favoriter.
Born To Run är en fortsättning och utveckling av tankarna på detta album. Men efter det lämnade The Boss den ”episka” banan och kortade ner sina låtar till betydligt mer lättsmälta treminutare, vilket givetvis var kommersiellt betydligt mer luckrativt.

The Wild The Innocent And The e Street Shuffle visar vad Springsteen kunde hamnat om han valt en annan väg. Jag gissar att The Wild The Innocent And The e Street Shuffle är ett antingen-eller-album. Antingen älskar man skivan...eller inte alls.

Nr: 286/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar