The Musical Box: Mungo Jerrys hemlighet

torsdag 9 juni 2016

Mungo Jerrys hemlighet

MUNGO JERRRY – IMPALA SAGA – 1976

Jag tror inte särskilt många kommer ihåg Mungo Jerrys hitlåt från 1976, It´s A Secret. Eller nja, nån större hit var det egentligen inte, det var en singel som en och annan köpte. Jag var en av få som gjorde det, så låten är nog en hemlighet för många nu för tiden också.
Och det är möjligt att It´s A Secret borde blivit en större hit än den blev. Det är en sjysst poplåt på gränsen till glamrock och rhytm´n ´blues, som så många andra av Mungo Jerrys låtar. Då jag egentligen inte var någon större samlare av singlar ville jag ha låten på LP-skiva också.

Men det misslyckades jag med. Samma år släpptes visserligen LP:n Impala Saga, men där togs av någon anledning inte It´s A Secret med. Jag köpte aldrig skivan.

Men i början av 90-talet dök Impala Saga upp på CD-skiva. Och nu hade It´s A Secret fått plats, som extraspår. Det är därför jag har detta album på CD.

Man skulle kunna påstå att Impala Saga är ett märkligt album i Mungo Jerrys skivproduktion. Ray Dorset och hans polare, vilka skiftade mellan skivorna, var mest känt för att göra rätt coola lite laid-back låtar.

Ni som minns In The Summertime fattar vad jag menar, Mungo Jerry höll på i ungefär samma tempo på alla sina skivor.

Titelspåret Impala Saga är dock verkligen annorlunda i jämförelse. Det är en röjarlåt med rötterna i 50-talsrock med ylande gitarrer och rasande tempo. När jag nu lyssnar på den igen känner jag mig rätt tacksam över att Ray Dorset inte fortsatte på den vägen.
På resten av Impala Saga-CD:n håller sig dock Mungo Jerrys till beprövade metoder och producerar ett antal mysiga rocklåtar. Hello Nadine blev en hit låt och är (förutom It´s A Secret) skivans bästa spår.

Men också låtar som Never Mind I´ve Still Got My Rock´n Roll, Bottle Of Beer och Quit Man går bra att lyssna på nu för tiden också.

Nr: 130/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar