The Musical Box: ”Man skulle kunna tro det blir för mycket, men...”

söndag 26 juni 2016

”Man skulle kunna tro det blir för mycket, men...”

FRANK ZAPPA – SHUT UP´N PLAY YER GUITAR – 1981

Har det gått för långt när man köper en box med tre LP-skivor som bara innehåller liveinspelningar med Zappa på gitarr? Ohyggliga mängder gitarr! Men ska man nödvändigtvis lida, kan man väl göra det med stil, tänkte jag och slog till trots att det var lite väl dyrt. Närmare bestämt passerade priset gränsen mellan köp och investering...
Nu blev det inte så mycket lidande. Jag upptäckte ganska snabbt att Shut Up´N Play Yer Guitar var värd sina pengar, trots att det på sina ställen gnisslar mer än vad man egentligen borde stå ut med.

Det är till och med så att jag njuter. Soup´n Old Clothes, en inspelning från 1980 är en favorit. Mycket gnissel där. Men en liten varning, Zappa är ingen Mark Knopfler eller Clapton.

De tre skivorna i boxen gavs ursprungligen ut som tre separata album, vilket jag förmodar borde varit mer lättsmält även om jag inser att det här bara är för hängivna zappa-fans.

Shut Up´N Play Yer Guitar, Shut Up´N Play Yer Guitar Some More och Return Of Shut Up´N Play Yer Guitar lär dock vara väldigt svåra att hitta var och en för sig...liksom den här boxen, som bara gavs ut i begränsad upplaga.

Ett mastodontiskt verk är det i alla fall. Men säkert mycket intressant för zappofilerna eftersom inget av materialet finns på några andra album.
Kanske var det den här boxen Anders F Rönnblom tänkte på när han skrev texten till sin låt Det är inte rock´n roll längre, som var en svidande kritik mot den allt mer cyniska musikindustrin. Den låten finns på LP:n Krig & fred & country music från 1982.

”Och det går ett sus genom affären när Zappa kommer in och slänger upp sitt senaste verk som är en oanständig box med åtta LP-skivor. Och butikspersonalen får snabbt skylta om och räknar kallt med att sälja några hundra boxar innan klockan blir sex”

Äh, det kanske var Thing-Fish han tänkte på. Den är oanständig. Shut Up N´Play Yer Guitar är helt instrumental...men å andra sidan är det oanständigt mycket gitarr.

Nr: 829/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar