The Musical Box: Pretentiöst och humorfritt av Deep Purple

tisdag 7 juni 2016

Pretentiöst och humorfritt av Deep Purple

DEEP PURPLE – THE BOOK OF TALIESYN – 1968

På sin andra platta gav sig Deep Purple på allvar ut i den progressiva rockens fantasyutmarker. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Detta konceptalbum handlar om en trubadur vid Kung Arthurs hov och hans magiska bok.
Historien är hopplös att följa, men innehåller en massa olika instrument, en del egna låtar, en cover av Neil Diamond, Beatles We Can Work It Out och avslutas med River Deep Mountain High. Högst sannolikt finns ingen som helst anledning att utreda detta ytterligare. Det är pretentiöst och humorlöst i överkant.
Detta är säkerligen anledningen till att The Book Of Taliesyn dyker upp i begagnatbackar och säljs tämligen billigt i Internetbutiker, trots att det är en skiva från Deep Purples Mark 1-upplaga, den med Nic Simper och Rod Evans, alltså före eran med Ian Gillan och Roger Glover.

De andra två LP-skivorna från Mark 1-perioden är eftertraktade samlarobjekt, inte The Book Of Taliesyn.

Nja, så illa är det egentligen inte. Skivans två första spår, Listen Learn Read On och Wring That Neck är sjyssta Deep Purple-låtar från det sena 60-talet.

Men jag kan tycka att de låter något daterade, 60-talsmässiga, i jämförelse med de andra plattorna.

Man skulle kunna hoppas att Neil Diamonds Kentucky Woman och beatlescovern We Can Work It Out åtminstone skulle vara lite kul. Men så är det inte, de är bara fåniga.
River Deep Mountain High då? Jon Lord gör rätt coola grejer där, men...nej, det räcker absolut inte!

Nr: 459/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar