The Musical Box: Tom Waits utan gränser

måndag 13 juni 2016

Tom Waits utan gränser

TOM WAITS – RAIN DOGS – 1985

Dags för ett besök i Tom Waits skruvade värld; inuti en trasig klocka, där donuts har fått namn som påminner om prostituerade och där en flamingo dricker ur ett cocktailglas. En absurd, galen och dyster beatnikvärld där inget är fel men inget heller kan bli rätt.
Hur detta än kan låta för den oinvigde är Rain Dogs ett i raden av flera legendariska Waitsalbum under 80-talet. Behöver jag säga att skivan är ett fascinerande att lyssna på?

Tom Waits skrovliga röst placerar honom någonstans mellan Howlin´ Wolf och Captain Beefheart, vilket självklart ger musiken en extra dimension.

Texterna är kryptiska, metaforiska och osammanhängande. Tom Waits gör heller inget för att hjälpa sina lyssnare på vägen.

Musiken ger ingen som helst vägledning. Waits växlar mellan jazz, musikal, blues och ibland rock. Han verkar inte se några begränsningar eller att det skulle behövas något slags sammanhang.

Berättelserna är ofta korta, hela 19 låtar har trängts ihop på 52 minuter.
Rain Dogs är en fortsättning på albumet Swordfishtrombones från 1982, ett album där Waits hade svårt att övertyga skivbolagen om dess storhet. Men när skivan till slut gavs ut fick den kultstatus omgående. Rain Dogs går i precis samma spår och är givetvis ett måste för alla Waits fans.

Nr: 530/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar