The Musical Box: Ännu en rockopera av Kinks

lördag 16 juli 2016

Ännu en rockopera av Kinks

KINKS – PRESERVATION ACT II – 1974

Det är för album som detta Kinks på 70-talet blev ökända och till slut bannlysta och utkickade från sitt skivbolag RCA. En rockopera - ett konceptalbum - en dubbel-LP, som är svår att lida igenom utan flera pauser.
Men ändå. Man får se det positivt. Preservation Act II är roligare än sin föregångare...Act I.
Lite roligare...
Jag vet att det finns de som tycker precis tvärtom och som helhet är Preservation Act II svår att uppskatta.

Men man får leta efter de små ljuspunkterna. Det positiva är att den andra akten känns mer genomtänkt än den första. Här finns ändå någon slags röd tråd som går att följa. Den har jag svårare att hitta på ettan.

Storyn i den här långa berättelsen ger jag mig inte på alls. Jag siktar in mig på låtarna i stället, som på vissa ställen är riktigt underhållande, men på andra olidliga passager av exempellös utfyllnad.

Jazziga Mirror Of Love är albumets enda riktigt bra låt, även om den egentligen bara är en i raden av flera liknande saker. Det går så klart alltid att hitta fler lustiga och fyndiga saker, men de är väl gömda.

Till exempel de ballader Ray sjunger ihop med Marianne Price, som av vissa säkert kan hävdas vara ”känslosamma” och vackra, medan andra tycker det låter som taskig operett...

Om jag säger så här. Det här albumet är inte nödvändigt att ha i samlingen om man inte är samlare av Kinks-skivor.

Nr: 579/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar