The Musical Box: En doft av billig champagne och otvättade armhålor

fredag 1 juli 2016

En doft av billig champagne och otvättade armhålor

AMON DÜÜL II – MADE IN GERMANY (US) – 1975

Det ligger en doft av horhus, billig champagne, otvättade armhålor och solkiga sängkläder över Amon Düüls Made In Germany. Denna dekadenta LP har mer gemensamt med Liza Minellis Cabaret än med krautrock.
Det är det som gör albumet så provocerande. Jag vet inte om det var så Amon Düül II tänkt sig det, men Made In Germany är en makaber kabaré, vaudeville och musikal, krautrock och gnisslande gitarrer.
Och då handlar det nu ändå bara om den amerikanska enkel-LP:n av detta dubbla konceptalbum. Skivan kortades ner för att amerikanerna skulle få lite mer förståelse för dessa tyska krautlegender. Det är möjligt att det var bra, dubbel-LP:n är betydligt mer kryptisk i sitt budskap och innehåller flera långa, obegripliga melodislingor.

Denna enkel-LP är betydligt mer rakt på. Nackdelen är att själva konceptet och grundidén försvinner någonstans på vägen. Men jag påstår ändå att Made In Germany - enkel- eller dubbel-LP:n - är ett av Amon Düül II:s mer intressanta album.

Metropolis och Mr Kraut´s Jinx är låtar som sätter sig omgående i min skalle. Avslutningen på förstasidan, La Krautoma, är en sån där förvirrande men påstridig sak man gärna lyssnar på flera gånger i rad.

Jag tror dock att var och en som lyssnar på skivan kommer att hitta egna favoriter.

Nr: 312/2222

2 kommentarer:

 1. Skulle kunna ta gift på att du skrivit om denna Lp tidigare men den ligger inte i ditt arkiv, så det har du väl inte?
  "Germany" ser jag aldrig ligga i topp på krautexperternas listor men för mig är detta AD:s bästa.Både gällande text och musikalisk mångfald.
  Bara en sådan sak som banjo på en krautskiva det retar en del.
  Måste tillägga att DUUL, i motsats till många band som inte har engelska som modersmål, aldrig hade svårt att skriva bra texter. I "Emigrant Song" driver man tom med den tyska oförmågan att uttala ord som THE rätt. Bl.a har ju Zappa också skojat om detta.
  Mr.Kraut's Jinx (Herr Krauts Förbannelse) detta Bolero uppbyggda stycke spelar jag bara på cd numera, gitarren ligger mycket längre fram i mixen.Kanske gäller det inte ditt ATCO ex, min ligger på NOVA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, absolut en av AD:s bästa, tycker dock att dubbeln är bättre än den här enkel-LP:n som känns lite sönderhackad.
   För också gratulera till ditt utmärkta minne. Jo, denna text har publicerats tidigare av misstag tillsammans med ett par andra texter till samma dag och tidpunkt. Det var jag som hade gjort fel i publiceringen. Det tog nån timme innan jag lyckades rätta till allt, men under den tiden låg den här texten överst på listan. Trodde att alla glömt detta för länge sen...

   Radera