The Musical Box: Curved Airs säregna musiklandskap

fredag 8 juli 2016

Curved Airs säregna musiklandskap

CURVED AIR – SECOND ALBUM – 1971

Sångerskan Sonja Kristina har en sval röst. Nästan så hon verkar oengagerad och distanserad. Samtidigt är det en del som gör Curved Airs musik intressant att lyssna på även nu för tiden.
Jo, jag gillar Curved Airs tvåa trots det något fantasilösa namnet. Man kan ju tycka att de kunde kommit upp med något roligare än Second Album. Det är dock något som ganska många kritiker tagit till sig och menar att Curved Airs andra album bara är en fortsättning på deras första, mer av samma, utan några direkt nya idéer, fantasilöst...

Jag har dock valt att skriva om detta album utan att ta något som helst hänsyn till gamla meriter. Det gör plattan betydligt intressantare. Second Album klarar sig bra själv och är en värdig representant för tidiga Curved Airs luftiga musikexperiment. De skapar ett säreget musiklandskap som det är lätt att dras in i, om inte annat av nyfikenhet.
Möjligtvis är detta en form av folkrock, men i så fall med elektriska instrument, keyboards och elgitarrer, vilket i de ”riktiga” folkrockkretsarna på 70-talet inte sågs med särskilt blida ögon. När jag sen också vill lägga till en svag ådra av musikal och pinkfloydisk experimentlusta tror jag inte någon blir ett enda dugg klokare.

Curved Airs musik anses av många idag ha passerat bäst-före-datum för länge sen, vilket jag inte heller håller med om. Jag menar att det finns anledning att dra kopplingar till nutida indiepopband som Camera Obscura, Of Montreal och liknande.

Curved Air var stora hjältar på sin tid, inspirerade många band då, och borde troligen kunna göra det även nu för tiden. Second Album är definitivt ett bra köp för den som är på jakt efter lite annorlunda brittiska folkrock. Skivans bästa spår enligt mig är 12 minuter långa psykedeliska Peace Of Mind även om Back Street Luv blev en riktigt stor hit på sin tid.

Nr: 1047/2222

2 kommentarer:

 1. Hej Olle,
  Jag har aldrig gillat Curved Air, inte ens när det begav sig på 70-talet. Riktigt skitljud på deras inspelningar! Hade de någon producent i överhuvudtaget? Man blir sömnig av deras tråkiga låtar, men det kanske var meningen? Trummisen var riktigt kass dessutom, som att släppa ett lass stenar på ett lastbilsflak. I vilket fall är Sonja Kristanas röst cool i "The Lost Broadcasts". Lyssna i stället på låten "Let Me Take You Home" med bandet Gypsy från Leicester som var samtida med Curved Air, inspelad redan 1969....Tungt ljud och mycket bra producerat. Skön stämsång dessutom! Den låten är lika bra i dag som då. Eller bandet Gypsy från USA, också det samtida med Curved Air. "Gypsy Queen Part One" och "As Far As You Can See As Much As You Can Feel" (en 12-minuterslåt) inspelat 1970/71...Kan du sitta still till dom låtarna så är du nog den förste...;) Förstklassigt producerade...lite Eagles-touch på stämsången dessutom och mycket eminenta musiker. Groovy Hammond B3!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysande inlägg! Stort tack för det. Tackar också väldigt mycket för tipsen.

   Radera