The Musical Box: Historien löses upp och förångas

måndag 4 juli 2016

Historien löses upp och förångas

FOXX – THE REVOLT OF EMILY YOUNG – 1970

Det finns många i popvärlden som kallar sig Fox, här har vi dock Foxx med dubbel-x. Den här LP:n är en tidig Foxx, långt innan hiphop och r´n´b-stjärnor. Dessutom en riktigt trevlig bekantskap; psykedelisk sunshinepop förmodligen med Jesus Christ Superstar som inspirationskälla.
The Revolt Of Emily Young är därför som sig bör ett konceptalbum, vilket som sig bör är en tämligen löst sammanfogad historia som helt väntat löser upp sig och förångas ju längre den pågår. Att historien handlar om Emily Youngs liv, från födelse till döden, förstår man nästan innan den börjat.
Nu är dock inte historien särskilt viktig för att man ska uppskatta musiken på skivan. The Revolt Of Emily Young innehåller tillräckligt många läckra små popmelodier med psykedelisk anspelning för att den ska vara roande ändå.

Jag vill nog påstå att LP:n står sig mycket väl i konkurrensen med likasinnade album, som till exempel amerikanska sunshinerockarna Gandalf och Nirvanas Simon Simopath.

Man ska dock inte jämföra med Jefferson Airplane eller Grateful Dead, där Foxx har en betydligt mildare framtoning och inte gör något som helst för att röra upp känslor eller störa den allmänna ordningen.

Det finns en och annan bloggare som påstår att detta album är en så bortglömd och svårhittad raritet att till och med skivsamlare med specialintresse för genren glömt bort skivan.

Så illa tror jag inte att det är, även om det knappast är ett album som dyker upp av sig själv i begagnatbackarna.
Men skulle du till äventyrs stöta på den här skivan och har ett litet intresse för sunshinepop eller amerikansk mainstreampsykedelia, eller för den delen har Jesus Christ Superstar som favoritskiva, är The Revolt Of Emily Young ett säkert köp.

Nr: 2098/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar