The Musical Box: En resa i hobbitarnas fotspår

torsdag 7 juli 2016

En resa i hobbitarnas fotspår

BO HANSSON – SAGAN OM RINGEN – 1970

30 år före den gigantiska hollywoodproduktionen av Tolkiens mästerverk gjorde Bo Hansson sin egen tolkning. Hanssons Sagan om ringen är ingen filmsoundtrack eller var ens tänkt att bli filmmusik. Det är en suggestiv resa genom ett okänt land i hobbitarnas (håriga) fotspår.
Trots att skivan är inspelad på bara en 8-kanals bandspelare och i stort sett bara innehåller klaviaturspel av Bo Hansson räknas denna LP som en av de riktigt stora klassikerna inom svensk progressiv musik. Skivan har också fått stort erkännande internationellt.

Men den som tror att man ska få uppleva ens något av det Peter Jackson målade upp i sin filmtrilogi kommer att bli besviken. Här finns inga storslagna musikscener och inga bombastiska överdådigheter. Bo Hansson tolkning av Tolkien är betydligt mer finkänslig, välstämd och lågmäld. Trots att den är helt instrumental är musiken minst lika fantasieggande, om inte mer, än Jacksons filmer.

Med låttitlar som ”Den gamla skogen, I skuggornas rike, I Eldrons hus, Slaget om Pelennors slätter och De grå hamnarna lotsar Bo Hansson sina lyssnare försiktigt och varsamt genom Tolkiens fantasisaga.

Man skakas av den kusliga stämningen i Den gamla skogen, hetsas av spänningen när Mordors arméer står öga mot öga mot Rohans ryttare och känner vemodet när alverna i sina båtar ger sig ut på sin resa över havet.

Bo Hanssons Sagan om ringen har helt andra kvaliteter än Hollywoods filmer. Och för min del känns det som Bo Hansson kom närmare den värld JRR Tolkien tänkte sig än Peter Jackson.

Nr: 273/2222

4 kommentarer:

 1. Den här är inte dum. Men jag föredrar Hansson&Karlssons LP "Monument" och Fläsket Brinners första. (Ett par av Fläskets medlemmar spelar på Ringen-skivan.) Förmodligen just för lågmäldhetens skull, det blev liksom mer På med Janne Carlsson eller med hela Fläsket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som det är dags att damma av den gamla Fläsket Brinner-LP:n igen. Det var länge sen.

   Radera
 2. Nånstans i mitten av "Tysta Finskan" på den skivan kommer man förresten in på ett tema från Ringen. (Som för övrigt kom redan 1970, inte 1972 - alltså innan den konsert som "Tysta Finskan" är hämtad från. Tror det är den internationella utgåvan som kom 1972.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanon, då vet jag var jag ska leta.
   Du har helt rätt, min skiva är en andrapress.

   Radera