The Musical Box: En röd elektrisk gitarr

söndag 31 juli 2016

En röd elektrisk gitarr

WILMER X – MEDIUMPLAY – 1980

En röd elektrisk gitarr, vilken lysande rocklåt. ”Det enda Putte vill ha, Putte vill ha, är en röd elektrisk gitarr”. Givetvis ska det sjungas på bred malmöitiska. Fattas bara annat, Wilmer X är ju lika stora som Malmö FF...eller större än så...
1998 såg jag Wilmer X live på Hultsfredsfestivalen som förband till Backyard Babies och sen Black Sabbath. Då var de ljusår och 18 år från sin allra första rockhit, som förmodligen är ihopsnickrad i Studio Bombadill i Klippan. Att Bo Åkerström och Torsson hängde där också är jag säker på.

Pojkstackarn i Torssons Överst på önskelistan fick nämligen den den röda gitarren (varenda jävla jul), trots att han önskade sig en brandbil eller en ambulans.

Men fyra år tidigare hade Wilmers Putte blivit utan samma gitarr. En röd elektrisk gitarr fick jag dock inte höra i Hultsfred, trots att låten under många, många år var en livefavorit bland X-fansen.

Gissar att Wilmer X hade börjat känna sig vuxna i slutet av 90-talet, och kände sig ganska långt från sin första skiva. Mediumplay är ingen LP, det är en EP i LP-format som ska spelas på 45 varv.

Skivan innehåller bara sju låtar. Här finns fantastiska små saker som Slå dank, Dum i huvet och Jag vill va gla´. Inga av dem ens i närheten av att vara särskilt originella. Bara rocklåtar snodda i bästa Hurriganesstil. Den som sticker ut är En röd elektrisk gitarr, som låter så där sagolikt naivt smårolig utan att för en sekund vara menad att bli så.
När skivan var ny var den omöjlig att få tag på i nordvästra Småland. Jag minns dock med viss säkerhet att det cirkulerade ett synnerligen åtråvärt och mycket obskyrt kassettband i trakten. Att kopiera kassetter var i början av 80-talet nästan omöjligt, dubbelkassettspelarna fanns inte då (kommer ni håg dem, vilka fantastiska maskiner det var), så att göra sig en egen kopia krävde två kassetspelare, och vem hade det?.

Vinylskivan fick jag tag i långt senare. Det blev ett kärt återsende med En röd elektrisk gitarr som allra första låt (fan, den är lika bra nu för tiden!).

Den röda elektriska gitarren på bilden tillhör en av mina söner. En julklapp...

Nr: 1068/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar