The Musical Box: Morrissey tar inga risker

tisdag 26 juli 2016

Morrissey tar inga risker

MORRISSEY – YOU ARE THE QUARRY - 2004

Vår vän estradören Morrissey ser mordisk ut på omslagsbilden till You Are The Quarry. Efter halva skivan inser jag att han är nära att lyckas, då har han redan firat av så många deprimerande salvor att jag fått nog.
Men jag får skylla mig själv. Jag köpte CD:n av nyfikenhet då så många jag känner med bestämdhet hävdar att Morrissey är guds gåva till mänskligheten (se även Afzelius). Den här skivan anses vara ett av hans större verk från senare tid (2000-talet).

Det är också hans mest framgångsrika platta med över en miljon sålda exemplar...vilket som vi alla vet dock inte har ett enda dugg med hur pass intressant ett album egentligen är.

Men med tanke på albumets rykte är det lite överraskande att Morrissey inte verkar ta några som helst risker med You Are The Quarry. Det som först slår mig är att det nästan uteslutande handlar om gitarrbaserade något nedstämda låtar i mellantempo, låtar som inte rör upp några som helst känslostormar, åtminstone inte hos mig.

Ska jag vara elak är detta pompös vuxenpop som för den oinvigde är ganska tråkig (se XTC:s Skylarking). Jag är dock ingen expert på Morrissey. Jag gissar att låtarna har en helt annan innebörd för dem som räknar in The Smiths bland världens sju underverk.

Jag har försökt, men går inte igång på The Smiths konstant depressiva tillstånd, eller för all del Sisters Of Mercy, Joy Division eller The Cure heller. Har The Queen Is Dead hemma för lyssning just nu, kanske polletten trillar ner då.

Nr: Kom aldrig så långt att den hamnade i samlingen, säljes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar