The Musical Box: Boz Scaggs efter Steve Miller Band

lördag 9 juli 2016

Boz Scaggs efter Steve Miller Band

BOZ SCAGGS – BOZ SCAGGS & BAND – 1971

För de flesta är Boz Scaggs välkänd som välsjungande soul- och bluesartist. I Sverige inte minst för LP:n Silk Degrees, låtarna Lowdown och Lido Shuffle. Men att han en gång fanns med bakom Steve Miller i hans band och lirade psykedelisk blues är inte lika välkänt.
Boz Scaggs lämnade dock den psykedeliska banan och legendariska Milleralbum som Children Of The Future och Sailor redan i slutet av 60-talet för en framgångsrik solokarriär.

Jag ska väl nämna att han redan 1965 försökte sig på detta, med en skiva som faktiskt spelades in i Sverige, men inte lyckades. Men i slutet av 60-talet hade han skaffat sig lite mer muskler och erfarenhet.

Boz Scaggs & Band är hans tredje soloplatta och ett bra exempel på Scaggs mångsidighet som musiker. Här spelar han blues, funk och givetvis den soulpop som senare skulle ligga till grund för hans senare framgångar.

Flera låtar kan direkt kopplas ihop med 1976 års Silk Degrees, även om de inte är lika välpolerat snygga och radiomässiga. Därför är Boz Scaggs & Band en given LP i varje samling där Boz Scaggs senare skivor står högt i kurs.

Däremot är jag inte lika säker på att gamla Steve Miller-fans uppskattar skivan lika mycket. Den bluesiga delen av hans musik är här något nedtonad även om man hör var Boz Scaggs har sitt ursprung.

Nr: 1653/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar