The Musical Box: Stones andra...tredje...eller fjärde

torsdag 28 juli 2016

Stones andra...tredje...eller fjärde

ROLLING STONES – NO 2 – 1965

Det här är Rolling Stones andra album, det vet man av namnet. Men det är den tredje LP:n de släppte...och den här LP:n, deras andra, blev den också delvis deras fjärde...i USA... Nej, nu måste vi nog försöka reda ut här en gång för alla.

Så här gick det till på ett ungefär.

Våren och sommaren 1964
Efter att Stones släppt ett antal singlar och en EP kom så första LP:n i april 1964. Nästan samma LP fick i USA namnet Englands Newest Hitmakers.
Sen spelade de in fler singlar och en EP som fick namnet Five By Five. De skivorna släpptes bara i Europa. Efter det satte Stones igång med att spela in sin andra LP (No 2).
Hösten 1964
Amerikanerna var rejält sugna på de där singlarna och EP:n. Så för att slippa höra folk gnälla om orättvisor släppte London Records skivan 12x5 i USA redan hösten 1964, med låtarna från EP:n, ett antal singlar och lite annat grums och fyllde dessutom ut med en del färdiga spår från Rolling Stones No. 2, alltså innan den LP:n släpptes i England.

Januari 1965
Rolling Stones No 2 släpps i England januari 1965. Det var alltså helt korrekt det andra album Stones släppte i Europa. Den blev en gigantisk succé, gick direkt upp på topplistorna och låg högst upp i hela tio veckor.
Senare samma år...
Amerikanerna ville så klart ha del av No 2 också. Problemet var att de redan fått en del låtar på 12x5. Lösningen blev en helt ny amerikansk LP som fick namnet Rolling Stones Now! Den innehöll resterande låtar från No 2 och dessutom ett antal singlar som Stones hunnit med att prångla ut under tiden, bland annat Little Red Rooster...

Så där fortsatte det sen i några år och några skivor till, Out Of Our Heads och Aftermath bland annat där de amerikanska och europeiska pressningarna delvis innehåller olika låtar.

Nu ska vi krångla till det lite till. Den uppmärksamme har så klart redan sett att min skiva, den på bilden, står det inte No 2 utan Vol 2 på. Det beror på att det är en reissue på tyska skivbolaget Nova från 80-talet (tror jag) och där bytte man helt sonika namn på skivan.

För att röra till det ytterligare släpptes No 2 i Holland på 60-talet under namnet Rolling Stones 3 (vilket i och för sig var korrekt det också) och ytterligare en gång på 70-talet under namnet Everybody Needs Somebody To Love. För övrigt finns de skivorna med diverse olika omslag...

Vi fördjupar oss inte i detta mer utan konstaterar från samlarperspektiv att enda lösningen är att skaffa både de europeiska och de amerikanska pressningarna och de holländska också för säkerhets skull...av alla skivorna.
För att återgå till tvåan, den blev som sagt en succé. Och visst är det en lysande rockplatta med en rad klassiker, inte minst Time Is On My Side. 1965 handlade det dock fortfarande mestadels om covers, de glittrande tvillingarnas låtskrivarådra hade då ännu inte vaknat på allvar.

Stones första platta var en nästan renodlad blues- och rhythm´n´ blues-platta. Tvåan är betydligt mer pop. Kanske var det ett försök av Stones att anpassa sig. Tonåringarna hade de redan i ett fast grepp (både i England och USA), var de möjligtvis ute efter deras mammor..?

Nr: 303/2222

2 kommentarer:

  1. Mycket rolig och informativ analys av hur rörigt det kan bli. Var det så även med "mindre" brittiska band som The Animals, The Who mfl?

    SvaraRadera
  2. Tror det, åtminstone The Who där jag länge trodde att jag hade deras första...som inte alls visade sig vara det när jag fick på den riktiga första (om det nu är den första...)

    SvaraRadera