The Musical Box: Ett barn av sin tid

torsdag 14 juli 2016

Ett barn av sin tid

JEFF BECK – FLASH – 1985

Jeff Becks Flash är verkligen ett barn av sin tid. En LP från mitten av 80-talet med det patenterade framgånsreceptet: En-hit-resten-utfyllnad.
Hitlåten heter People Get Ready och sjungs av Rod Stewart. En låt som blev en hyfsat stor hit på sin tid, utan att för den skull räknas in bland klassikerna, långt ifrån.

Men eftersom det är Jeff Beck som ligger bakom Flash är LP:n givetvis ändå betydligt bättre än det mesta annat från samma epok.

Det hänger förstås på Becks fantastiska gitarrspel, vilket man får en rejäl dos av även på Flash. Jeff Beck briljerar i det ena feta rockriffet efter det andra.

På den här skivan hade han lämnat jazzmusiken från album som Blow By Blow och Wired bakom sig och gjorde som alla andra gamla gitarrhjältar, lirade rock.

Tyvärr är det enda riktigt roliga med skivan att Jeff Beck lirar gitarr. Det hjälper inte att han på flertalet av låtarna fick hjälp av Nile Rodgers med produktionen.
Flash blir en förhållandevis platt skapelse (i mer än det vanliga avseendet). Det blir inte bättre av att Beck den här gången har med sångare på varenda låt, oftast Jimmy Hall. En jämförelse: skivan påminner en del om Santanas Marathon.

Nr: 2056/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar