The Musical Box: Talking Heads tillbaka till ruta ett

söndag 17 juli 2016

Talking Heads tillbaka till ruta ett

TALKING HEADS – SPEAKING IN TONGUES – 1983

Speaking In Tongues är Talking Hedas bäst säljande album. Men förväntningarna var så klart enorma efter magiska album som Fear Of Music och Remain In Light. Att det sen tog tre år innan Talking Heads återhämtade sig efter de urladdningarna gjorde bara att intresset ökade ännu mer.
Men Speaking In Tongues har inget med sina föregångare att göra. Jag tror inte ens David Byrne försökte. Remain In Light är en gastkramande resa genom ett märligt ljudlandskap, Fear Of Music är en skrämmande psykologisk thriller. Speaking In Tongues är en popskiva.
Visst har skivan en rad rytmstarka melodier med knepiga melodislingor och underliga texter. Inte minst inledningen med Burning Down The House som blev en av Talking Hedas största hits. Men vad finns det för anledning att tyda Byrnes förmodade kryptiska meddelande i texrader som inte ens med säkerhet innehåller några budskap?

Vad skivan inte har är dock främst Brian Eno som producent. Därmed var Talking Heads direkt tillbaka till ruta ett och debutskivan :77, med den skillnaden att de här låter betydligt mognare, men å andra sidan tråkigare.

Nr: borttagen ur samlingen, säljes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar