The Musical Box: Bob Dylans New Morning

måndag 8 augusti 2016

Bob Dylans New Morning

BOB DYLAN – NEW MORNING - 1970

New Morning är ett Dylan-album många gärna ser förbi. Men det kan vara en bra skiva att lyssna på någon gång emellanåt. Inte minst för att man då förstår lite mer av Dylans genialitet.
Här rör han sig obehindrat mellan pianorock, drypande Conway Twilly-country och läckra jazzlåtar. Sedd på det sättet är New Morning väldigt mycket bättre än de flesta tror, även om det knappast finns några låtar på den här skivan som satt några djupare spår i rockens Hall of Fame.

Men vänta nu! Inledande If Not For You är väl en sån där låt som gått till historien?

Det är förresten en av få gitarrlåtar på New Morning, som i övrigt nästan helt bygger på piano. Jodå, det är sant. Men Bob Dylans egen version är inte historisk.

Det är i stället George Harrisons version, som finns på All Tings Must Pass, som gavs ut senare samma år. Den är briljant.

Man ska väl egentligen inte jämföra ett original med en cover. Men i det här fallet tycker jag väldigt mycket bättre om Harrisons inspelning. Främst för att i Dylans tolkning blir den så mycket mörkare. Men lyssna för all del gärna på New Morning ändå.

Nr: 1807/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar